18 Απρ 2024 18:03

«Μεγαλειώδες Αντάμωμα των τριών Κ.Α.Π.Η. του Δήμου Πύλης.»

Ο Δήμος Πύλης τίμησε την Τρίτη ηλικία.

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία το 2ο Πανδημοτικό Αντάμωμα των τριών Κ.Α.Π.Η. του Δήμου Πύλης αφού συμμετείχαν πάνω από 1200 άτομα (μέλη των Κ.Α.Π.Η. και όχι μόνο), όπου συγκεντρώθηκαν στον χώρο της πλατείας του Δημαρχείου το περασμένο βράδυ της Πέμπτης 31 Ιουλίου 2008.

 

Φωτογραφικό υλικό εδώ…

 

Στην μεγάλη αυτή επιτυχία της εκδήλωσης συνέβαλαν τα μέλη των Δ.Σ. των τριών Κ.Α.Π.Η., τα μέλη του Δ.Σ. του Π.Ο.Δ.Π. που είχαν την ευθύνη της οργάνωσης καθώς και το υπαλληλικό και εργατικό προσωπικό του Δήμου.

Επίσης, οφείλουμε να τονίσουμε την τεχνική των τριών Αρχιμαστόρων της τοπικής παραδοσιακής μαγειρικής, Βασίλειο Παπασπύρου, Βησσαρίων Οικονόμου, Κων/νο Παπαθανασίου που μαγείρεψαν το φαγητό (γίδα στιφάδο), δίνοντας την ευκαιρία στον κόσμο να απολαύσει την ιδιαίτερη γεύση του.

Η εκδήλωση άνοιξε με την εισαγωγική ομιλία της κ. Αλεξάνδρας Καραμπέρη που αναφέρθηκε στο πολιτιστικό μέρος αφιερωμένο στην παράδοση παρουσιάζοντας τα χορευτικά τμήματα των Κ.Α.Π.Η.

Αμέσως μετά πήρε τον λόγο η κ. Γιώτα Πάνου μέλος του Δ.Σ. του Π.Ο.Δ.Π. η οποία ενημέρωσε τον κόσμο για τις προγραμματισμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού «ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2008.»

Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί των Αντ/δρων των Κ.Α.Π.Η. κ. Βασιλείου Μπαλά, του κ. Σωτηρίου Κωστάκη ο οποίος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους τρεις μαγείρους χαρακτηρίζοντας μάλιστα «αρχιτέκτονες της μαγειρικής» και του κ. Κων/νου Πατέρα ο οποίος τόνισε με τη σειρά του την σημασία αυτής της εκδήλωσης που γίνεται προς τιμή των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας που τόσα πρόσφεραν στον τόπο και στην κοινωνία.

Στην συνέχεια μίλησε ο Αντ/δρος του Π.Ο.Δ.Π. κ. Απόστολος Μπαμπανάρας ο οποίος καλωσόρισε τον κόσμο και ευχαρίστησε τον Δήμαρχο κ. Κων/νο Κουφογάζο που είχε την αρχική έμπνευση αυτής της πανδημοτικής συνάντησης των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός της Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Σούλας Μερεντίτη η οποία συνεχάρει τους διοργανωτές της εκδήλωσης και εξέφρασε την συμπαράσταση και την αγάπη της προς τους ηλικιωμένους.

Τέλος, ο Δήμαρχος Πύλης κ. Κων/νος Κουφογάζος ο οποίος αφού καλωσόρισε τον κόσμο και τους επισήμους, ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία αυτής της εκδήλωσης με την παρουσία απόψε 1000 και πλέον ανθρώπων και τόνισε ότι προσπαθούμε να γίνει θεσμός αυτό το Αντάμωμα. Θα συνεχίσουμε με τη δική σας βοήθεια και συμμετοχή να δείξουμε το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου με την προσφορά μας στην Τρίτη ηλικία με τις επιτυχημένες εκδηλώσεις, τις εκδρομές και τις λουτροθεραπείες που οργανώνουμε.

Επίσης συνεχίζοντας ο κ. Κουφογάζος αναφέρθηκε στην εθελοντική αιμοδοσία που οργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ροπωτού στις 10/08 και ότι πρέπει να συμμετάσχουν όλοι που μπορούν γιατί το αίμα είναι πηγή ζωής.

Τέλος, ευχαρίστησε και συνεχάρει τους τρεις μαγείρους για το νόστιμο φαγητό που μαγείρεψαν και δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει ιδιαιτέρως τον Νίκο Φιλιππίδη και τους συνεργάτες τους που αποτελούσαν την δημοτική ορχήστρα.

Ακολούθησε η παρουσίαση των χορευτικών τμημάτων των τριών Κ.Α.Π.Η. από τον χοροδιδάσκαλο κ. Θ. Καλογράνα ο οποίος αναφέρθηκε στην δημοτική μουσική παράδοση και την αξία των δημοτικών τραγουδιών και χορών που πρέπει να τα διατηρούμε σαν κόρη οφθαλμού.

Στην συνέχεια τα χορευτικά χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια του τόπου μας με μεγάλο ενθουσιασμό αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του κόσμου.

Το πρόγραμμα της όμορφης βραδιάς συνεχίστηκε με την αναπαράσταση του παραδοσιακού γάμου σε όλο το μεγαλείο του, που τα μέλη του Κ.Α.Π.Η. την απέδωσαν με εντυπωσιακό τρόπο και με όλες τις λεπτομέρειες του εθίμου.

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι ο γαμπρός ήταν το μέλος του Κ.Α.Π.Η. κ. Ιωάννης Μπαμπανάρας και η νύφη επίσης μέλος του Κ.Α.Π.Η. η κ. Νικολέτα Πατέρα και συμπέθερος ο Δήμαρχος Κων/νος Κουφογάζος.

Η δημοτική ορχήστρα αποτελούνταν από τους:

Νίκο Φιλιππίδη (κλαρίνο)

Βασίλη Γαλάνη (ντέφι)

Κώστα Φιλλιπίδη(λάουτο)

Γιώργο Μαρινάκη (βιολί)

Θανάση Μανίκα (τραγούδι)

Η μαγευτική βραδιά της παραπάνω εκδήλωσης έδωσε την ευκαιρία στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας του Δήμου Πύλης να βρεθούν μεταξύ τους, να επικοινωνήσουν, να ανταλλάξουν απόψεις να θυμηθούν τα παλαιά και να ψυχαγωγηθούν ενισχύοντας την πίστη, την ελπίδα μέσα τους και την δίψα για την ζωή και την συνέχισή της.