29 Μάι 2024 18:48

“Μεγάλη επιτυχία του 6ου Πανελληνίου συνεδρίου ορεινής διάσωσης στην Πύλη.”

tn_eod 1Με επιτυχία στέφθηκε το 6ο Πανελλήνιο συνέδριο ορεινής διάσωσης που έγινε στην Πύλη, από 13 έως 15 Μαΐου, με τη συνεργασία του Δήμου Πύλης, της ΕΟΔ και του παραρτήματος Τρικάλων της ΕΟΔ.

Το συνέδριο παρακολούθησαν 400 σύνεδροι, από τους οποίους οι 300 διανυκτέρευσαν στην ευρύτερη περιοχή της Πύλης. Εκτός από τους Έλληνες συνέδρους μετείχαν σύνεδροι από την Κροατία και την Κύπρο.

Το συνέδριο περιελάμβανε πρακτικό και θεωρητικό μέρος.

Φωτογραφικό υλικό εδώ…

Στο πρακτικό μέρος του συνεδρίου υπήρξαν  τεχνικές ανέλκυσης φορείου με πολυτραυματία από ορθοπλαγιά, ασκήσεις αεροδιάσωσης αναρριχητών από τους βράχους του αναρριχητικού πεδίου της Πύλης  με τη συμμετοχή τριών ελικοπτέρων και τεχνικές καταρρίχησης (rappel) από ελικόπτερο.

Στο θεωρητικό μέρος παρουσιάστηκαν θέματα που άπτονται της ορεινής διάσωσης, όπως οργάνωση και συντονισμός επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, πιθανά προβλήματα κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης, κανόνες ασφαλείας στο βουνό, τεχνικές αεροδιάσωσης, εξειδικευμένος διασωστικός εξοπλισμός, πρώτες βοήθειες,  τηλεπικοινωνίες, στατιστικές μελέτες και θέματα ψυχολογίας.

Στην επίσημη τελετή έναρξης έγιναν δύο εισηγήσεις ιατρών.Η πρώτη εισήγηση έγινε από τον ιατρό γενικής ιατρικής-επιμελητή του Κ.Υ.Πύλης και αντιδήμαρχο Πύλης κ.Ιωάννη Κουτσονάσιο με θέμα:<<Τραυματισμοί από αναρρίχηση>>.Η δεύτερη εισήγηση έγινε από τον διευθυντή του ψυχιατρικού τμήματος του Γ.Ν.Τ. και περιφερειακό σύμβουλο κ.Γεώργιο Τσίγκα με θέμα:<< Η ανθρώπινη συμπεριφορά σε καταστάσεις κινδύνου>>.

Στην επίσημη τελετή έναρξης παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Πύλης κ.Κων/νος Κουφογάζος,ο Αντιπεριφερειάρχης κ.Χρήστος Μιχαλάκης,ο π. Νομάρχης Τρικάλων κ.Ηλίας Βλαχογιάννης,ο π.Δήμαρχος Καλαμπάκας κ.Βύρων Μπουτίνας,ο πρωτοπρεσβύτερος π.Λάζαρος Σταυραντώνης,ο πρόεδρος της ΕΟΔ κ.Γεώργιος Καλογερόπουλος,το προεδρείο του παραρτήματος Τρικάλων της ΕΟΔ,ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ κ.Νικόλαος Μουζακιάρης,δημοτικοί σύμβουλοι,πρόεδροι και μέλη Τ.Σ.,εκπρόσωποι της ΣΜΥ,της αστυνομίας και της πυροσβεστικής.Τηλεγράφημα απέστειλαν οι βουλευτές κ.Χρήστος Χάιδος,Νικόλαος Λέγκας,Σωτήρης Χατζηγάκης.

Ο Δήμαρχος κ.Κουφογάζος στο χαιρετισμό του έκανε αναφορά στο νέο Δήμο Πύλης,ευχαρίστησε όλους τους συνέδρους που βρέθηκαν στην περιοχή  και δεσμεύτηκε για τη συνέχιση της διοργάνωσης του συνεδρίου τα επόμενα χρόνια στην Πύλη.

Στο συνέδριο βραβεύτηκε, από το παράρτημα Τρικάλων της ΕΟΔ ,ο π.Δήμαρχος Καλαμπάκας κ.Μπουτίνας για τις επιτυχημένες διοργανώσεις του συνεδρίου τα προηγούμενα χρόνια στην Καλαμπάκα.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι μεγάλο ενδιαφέρον έδειξαν οι επισκέπτες αλλά και οι κάτοικοι του Δήμου Πύλης για τα σενάρια διάσωσης από τα ελικόπτερα αλλά και για το σενάριο διάσωσης σε υγρό στοιχείο.

Η διοργάνωση τέτοιων συνεδρίων βοηθάει την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής,τονώνει την τοπική αγορά και ενισχύει την ιδέα του εθελοντισμού με απώτερο σκοπό την κοινωνική αλληλεγγύη.