24 Φεβ 2024 01:09

«Μεγάλη επιτυχία η 1η Γιορτή Καλαμποκιού»

tn_giorth kalabokiouΤην Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου στην πλατεία του δ.δ. Αγίου Βησσαρίωνα του Δήμου Πύλης πραγματοποιήθηκε η 1η Γιορτή Καλαμποκιού. Ήταν η τελευταία εκδήλωση της «Γέφυρας του Πολιτισμού & της Παράδοσης» για το φετινό καλοκαίρι. 

Η συγκεκριμένη εκδήλωση στόχο είχε να ζωντανέψει τις αναμνήσεις όλων των κατοίκων.

Περισσότερο φωτογραφικό υλικό εδώ…

Ο Σύλλογος Γυναικών Αγίου Βησσαρίωνα, ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πύλης και το Τ.Σ. ετοίμασαν μια γιορτή με πολύ μεράκι αφιερωμένη σε κάποιους σταθμούς στον κύκλο ενός χρόνου, οι οποίες ήταν οι ομαδικές εργασίες των κατοίκων και συνδύαζαν δουλειά και ξεγνοιασιά ταυτόχρονα. Τέτοιες ήταν το ξεφλούδισμα και το στούμπισμα του καλαμποκιού.

Από νωρίς οι κάτοικοι του χωριού και της ευρύτερης περιοχής γέμισαν την πλατεία του χωριού. Οι νοικοκυρές με τις πίτες, ο σωρός με τις ρόκες, οι ψησταριές με τα καλαμπόκια και η μυρωδιά του pop – corn να γεμίζει τον αέρα.

Η βραδιά ξεκίνησε με την παρουσίαση του χορευτικού τμήματος της Κρητικής Αδελφότητας νομού Μαγνησίας το ¨Αρκάδι¨ οι οποίοι μετέφεραν τη Μεγαλόνησο κοντά μας με τους ήχους της κρητικής μουσικής και τους χορούς τους. Η παρουσία τους μεγαλόπρεπη.

Οι γυναίκες του χωριού ξεφλούδισαν καλαμπόκι και τραγούδησαν παραδοσιακά τραγούδια. Στη συνέχεια τα «λιράδια» ανεβοκατέβαιναν για το στούμπισμα του καλαμποκιού. Τα μικρά παιδιά αναβίωσαν το παιχνίδι «Πύργος» με τις ρόκες και τα κότσιαλα.

Έτσι απλά για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την παρουσία των χορευτικών του Συλλόγου Γυναικών Αγίου Βησσαρίωνα των ενηλίκων και των εφήβων. Τα παιδιά χόρεψαν λαϊκούς χορούς δίνοντας έτσι μια άλλη νότα στη βραδιά.

Την εκδήλωση χαιρέτησε η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών του Αγίου Βησσαρίωνα κ. Κατερίνα Θεοδώρου η οποία καλωσόρισε και ευχαρίστησε όλους αυτούς που ήταν κοντά τους, τις εταιρείες για τις προσφορές τους αλλά και όσους βοήθησαν για να γίνει η γιορτή (παραγωγούς – ψήστες – νοικοκυρές κ.α.) Υποσχέθηκε τη συνέχεια των εκδηλώσεων και για του χρόνου στη Γιορτή Καλαμποκιού με μια άλλη ενότητά του.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος του Τ.Σ. κ. Σωτήρης Τσέλιγκας, ο Δήμαρχος Πύλης και Πρόεδρος του ΠΟΔΠ κ. Κων/νος Κουφογάζος καθώς και ο Νομάρχης Τρικάλων κ. Ηλίας Βλαχογιάννης. Εξήραν την πρωτοβουλία του Συλλόγου και τους παρότρυναν να συνεχίσουν, ευχαριστώντας όλους τους παρευρισκόμενους.

Ο μπουφές πλούσιος με λογής – λογής εδέσματα – πλαστός, μπατζίνες, κατσαμάκι, σαλάτες κ.α. Όλα προσφορά των νοικοκυρών του χωριού.

Η εκδήλωση έκλεισε μ' ένα γλέντι τις πρώτες πρωινές ώρες με καταλυτική την παρουσία της νεολαίας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Πύλης κ.κ Ιφιγένεια Παπασπύρου και Ιωάννης Σουφλιάς, ο Πρόεδρος του Δ.Σ Πύλης κ. Σωτήριος Κωστάκης, Δημοτικοί Σύμβουλοι Δήμου Πύλης, ο Αντ/δρος της ΔΕΚΑΔΗΠ κ. Αθανάσιος Μπατσικώστας, ο Δήμαρχος Φαλώρειας κ. Ντιντής, ο πρώην Βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Χρήστος Μαγκούφης , ο Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Ντίνος Μπάρδας καθώς και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.