07 Δεκ 2023 05:43

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 36ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων, που πραγματοποιήθηκε στα Περτουλιώτικα λιβάδια.

Σαρακατσαναίοι από κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και από το εξωτερικό συμμετείχαν στις τριήμερες εκδηλώσεις που ολοκληρώθηκαν σήμερα.

Άλλωστε, τι είναι το Αντάμωμα; είναι ο θησαυρός της Παράδοσης που εποπτεύει τη ζωή μας, μας θυμίζει ποιοι είμαστε και μας εμποδίζει να ξεχάσουμε αλλά και να τα χάσουμε…

Την εκδήλωση άνοιξε με αγιασμό ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Τρίκκης & Σταγών κ.κ.Χρυσόστομος συνοδευόμενος από τον πατήρ Δημήτριο Κατσαρό.

 

Σύντομους χαιρετισμούς έκαναν ο  Γεώργιος Μουτσιάνας – Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων, ο Κώστας  Αγοραστός (Περιφερειάρχης Θεσσαλίας), ο Δημήτρης Κουτσιούμπας(Γενικός Γραμματέας ΚΚΕ), ο Χρήστος Σιμορέλης (Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων), ο Λευτέρης Αυγενάκης – εκπροσωπώντας την Ν.Δ.

 

Ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Πύλης,  Άρης Τζάνης, εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Πύλης Κωνσταντίνο Μαράβα, στον σύντομο χαιρετισμό του τόνισε :

«….Από εδώ από το όμορφο Περτούλι σας συγχαίρω γιατί κρατάτε ψηλά το λάβαρο της Παράδοσης, και στο πέρασμα των αιώνων διατηρήσατε τα έθιμα. Επίσης χαίρομαι γιατί το λάβαρο της παράδοσης το έχουν αναλάβει νέοι άνθρωποι και συνεχίζουν συνδέοντας το παρελθόν με το μέλλον.

Στην εποχή που τώρα περνάμε στην εποχή της κρίσης  που όλοι οι Έλληνες βλέπουμε  με άλλο μάτι την καθημερινότητα, βάζουμε τους στόχους για ένα νέο οικοδόμημα που θα  στηρίζεται στις δικές μας δυνάμεις, πιστεύω πως οι Αρχές και οι Αξίες των

Σαρακατσάνων μπορούν να συμβάλλουν  ουσιαστικά. Η δημιουργία η Αναγέννηση, η συνεννόηση, η ομοψυχία είναι η συνταγή ούτως ώστε να αντιμετωπίσουμε το ζοφερό παρόν με αισιοδοξία.

Σαν Δήμος Πύλης αγκαλιάζουμε την πρωτοβουλία σας και θα είμαστε δίπλα σας σε ότι μας χρειαστείτε, γιατί σας θεωρούμε συνδημότες μας…».

Μετά  τους χαιρετισμούς των επισήμων, παρουσιάσθηκαν βιωματικά δρώμενα & παραδοσιακές αθλοπαιδιές των Σαρακατσάνων & έγινε βράβευση αριστευσάντων μαθητών, που πέτυχαν σε Πανεπιστημιακές Σχολές κατά το προηγούμενο έτος.

Εν συνεχεία το λόγο είχαν…τραγούδι & χορός από τα χορευτικά συγκροτήματα που συμμετείχαν στην εκδήλωση, κλείνοντας  με τον «Τρανό» χορό & τη συμμετοχή του κόσμου.

Μεταξύ των επίσημων παρευρισκομένων, εκτός των παραπάνω, ήταν ο Αντιδήμαρχος Πύλης κ. Παύλος Μπόμπορας, ο κ. Στέφανος Καλαμαράς – Πρόεδρος Μονομετοχικής Αναπτυξιακής Πύλης,, ο Αντ/ρχης Τρικάλων κ. Χρ. Μιχαλάκης, ο βουλευτής της Ν.Δ. Τρικάλων κ. Κ. Σκρέκας, ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. Τρικάλων κ. Μιχ. Ταμήλος, ο θεματικός Αντ/ρχης Υγείας κ. Βασ. Αναγνωστόπουλος,  ο κ. Γεωρ. Σπηλιόπουλος  Αστ. Υπ/ντης Τρικάλων, ο κ. Ευγένιος Χαϊτήτης πρώην Νομάρχης Θεσ/κης, ο κ. Χρ. Μπλουγούρας Πρόεδρος Εμπορικού Επιμελητηρίου Τρικάλων, ο κ. Γεωρ. Κίτσος Αν/ρχης Θεσσαλίας, ο κ. Βασ. Κόκκαλης Βουλευτής ΑΝΕΛ  Λάρισας, ο κ. Λ. Τσιτσάνης Περιφερειακός Σύμβουλος Στερ. Ελλάδας, η κ.  Ασημίνα Σκόνδρα,  ο κ. Γεωρ. Κατσαντώνης βουλευτής Εν Κεντρώων Ν. Λάρισας,  ο κ. Νώντας Ζαρογιάννης Αντ/ρχος Στυλίδας, ο κ.  Σταύρος Καλαφάτης βουλευτής Ν.Δ., ο κ. Κων/νος Γιουλέκας βουλευτής Ν.Δ. Θεσ/κης, ο κ.  Μιχ. Μπαγιώτης Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Τρικάλων, η κ. Φωτ. Αραμπατζή βουλευτής Ν.Δ. Σερρών, ο κ. Χρ. Λαδόπουλος Περ/κός Σύμβουλος Λάρισας, ο κ. Αθ Λιούτας πολιτευτής της Ν.Δ. Τρικάλων καθώς & αρκετοί άλλοι.