Με επιτυχία το 39ο Πανελλήνιο Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων

Με επιτυχία το 39ο Πανελλήνιο Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων

Στα Περτουλιώτικα Λιβάδια – συμμετείχαν αρκετά χορευτικά συγκροτήματα  από Συλλόγους Σαρακατσαναίων από όλη την Ελλάδα

Παρουσία του Δημάρχου Πύλης Κων/νου Μαράβα

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 39ο Πανελλήνιο Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων στα Περτουλιώτικα λιβάδια, την Κυριακή 30 Ιουνίου που φέτος ήταν αφιερωμένο στο τετράπτυχο  παιδί-παιχνίδι-παιδεία-πολιτισμός,  που οργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων με αρκετούς Σαρακατσαναίους που προσήλθαν από κάθε γωνιά της Ελλάδος.

Ακολούθησε η Επιμνημόσυνος  Δέηση από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Δημήτριο Κατσαρό.

Η εκδήλωση άρχισε με την είσοδο στον χώρο των εκδηλώσεων  των χορευτικών τμημάτων των Σαρακατσάνικων  Συλλόγων προερχόμενα από πολλά μέρη της Ελλάδος, εν συνεχεία σύντομο χαιρετισμό έκανε ο Πρόεδρος  της Παν/νιας  Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων κ. Γεώργιος Μουτσιάνας , οκ. Χρήστος Τάκος Πρόεδρος των Πολιτιστικών Συλλόγων Βουλγαρίας, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Μιχαλάκης, η κ. Νίνα Γκαντζούλη Συντονίστρια των Παμακεδονικών  Ενώσεων Υφηλίου και ο Δήμαρχος Πύλης κ. Κώστας Μαράβας  ο οποίος απευθυνόμενος στον κ. Μουτσιάνα  καλωσόρισε όλους τους επισήμους και τους παρευρισκόμενους στο 39ο Σαρακατσάνικο  Αντάμωμα στο Περτούλι, τονίζοντας τρείς λέξεις  αρκούν να περιγράψουν  τους Σαρακατσαναίους , νομαδική κτηνοτροφική φυλή με ιδιαίτερο τρόπο συλλογικής ζωής.

Δηλώνω ότι ο Δήμος Πύλης αγκαλιάζει και θα αγκαλιάζει στο διηνεκές την προσπάθεια με στόχο κάθε χρόνο και καλλίτερα.

Κατόπιν έγινε η Βράβευση των πέντε αριστευσάντων μαθητών που πέτυχαν στα ΑΕΙ της Χώρας σε Πανελλήνιας κλίμακα, από τον Επικεφαλής Επιτροπής Βραβεύσεων Καθηγητή Χειρουργικής του Α.Π.Θ. κ. Γεώργιο Μπασδάνη.

Ακολούθησαν διάφορα παραδοσιακά δρώμενα (Καραϊσκάκης) , παιχνίδια και έκλεισε με τον χορό επονομαζόμενο χορό των Γερόντων, και τον Τρανό χορό από τα χορευτικά τμήματα από όλη την Ελλάδα.