14 Απρ 2024 11:23

Mε απόλυτη επιτυχία οργανώθηκαν και διεξήχθησαν τα 16α ΤΣΙΑΒΑΛΙΑΡΕΙΑ στην Τοπική Κοινότητα Πιαλείας του Δήμου Πύλης.

Mε απόλυτη επιτυχία οργανώθηκαν και διεξήχθησαν τα 16α ΤΣΙΑΒΑΛΙΑΡΕΙΑ στην Τοπική Κοινότητα Πιαλείας του Δήμου Πύλης.

Μετά τον εκκλησιασμό στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου με τον Εφημέριο Φώτιο Κωτούλα, όλοι μετέβησαν στο Μνημείο του Βασίλη Τσιαβαλιάρη.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση που έγινε με την παρουσία του Αρχιερατικού Επιτρόπου Ιερέα Δημητρίου Κατσαρού, ξεκίνησε η κατάθεση στεφάνων.

Ήταν όλοι παρόντες.

Ο Δήμαρχος Πύλης, Κωνσταντίνος Μαράβας, ο επίσημος ομιλητής της εκδήλωσης κ. ΣΟΥΡΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – πρώην Υπουργός και Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων,ο εκπρόσωπος του Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων κ. Αναγνωστόπουλος Βασίλειος  – Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας, ο Βουλευτής Ν. Τρικάλων κ. Σιμορέλης Χρήστος –εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, o πρώην Βουλευτής και Νομάρχης Τρικάλων ο κ. Βλαχογιάννης Ηλίας, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πιαλείας κ. Νικόλαος Λεμονάς, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Πύλης κ. Βασίλειος Ραμόπουλος- Αστυνόμος Α΄, ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πύλης -κ. Αναστάσιος Δαλαγεώργος – Πυρονόμος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ν. Τρικάλων κ. Αχιλλέας Μανούρας – Αντισυνταγματάρχη εν αποστρατεία, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Τρικάλων κ. Ράπτης Γεώργιος, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Λάρισας κ. Καρβασώνης Παναγιώτης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν. Τρικάλων ο κ. Παναγιώτης Τριανταφύλλου, ο  Αντισμήναρχος εν αποστρατεία κ. Δημήτριος Ζιώγας από την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας, ο  γυιός του Αείμνηστου Βασίλη Τσιαβαλιάρη κ. Γεώργιος Τσιαβαλιάρης, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Αναπήρων & Θυμάτων Πολέμου κ. Ανθούλα Ζορμπά, η Πρόεδρος  του  Συλλόγου Γυναικών Παλαιομοναστήρου κ. Καρακίτσιου – Παλλαντζά Δήμητρα, η  Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πιαλείας με την επωνυμία ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΠΙΑΛΕΙΑΣ,  ο Πρόεδρος του Αθλητικού Ομίλου Πιαλείας «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ» κ. Ντάκος Κωνσταντίνος, τα παιδιά και ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Πιαλείας ο κ. Βακουφτσής και πλήθος κόσμου.

Από την Αθήνα ήλθαν, όπως κάθε φορά,  ο κ. Θεμιστοκλής Καρπάθιος – Δ/ντής της  Β΄  Παιδιατρικής Κλινικής  του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρωτοπόρο και ψυχή του Θεσμού και ο Ανδρέας Φρεντζάγιας – καθηγητής επίσης.

Ο Δήμαρχος Πύλης Κωνσταντίνος Μαράβας άνοιξε την εκδήλωση λέγοντας: «…………..Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας

Αγαπητέ Πρόεδρε της Τοπικής Κοινότητας Πιαλείας

Εκλεκτοί καλεσμένοι

Κυρίες και κύριοι

Είμαι πολύ χαρούμενος που είστε όλοι εδώ σήμερα.

Για να τιμήσουμε  την μνήμη του συμπατριώτη μας Βασίλη Τσιαβαλιάρη, που έπεσε για την Πατρίδα στον πόλεμο του 1940.

Έδωσε πρώτος την ζωή του, δίνοντας το παράδειγμα της αυτοθυσίας για να γραφούν στα βουνά της Πίνδου σελίδες δόξας.

Για να τιμήσουμε, σε ένα προσκλητήριο πεσόντων, και όλους αυτούς που όρισαν στην ζωή τους «να φυλάγουν Θερμοπύλες».

Αυτούς που στην επίκληση του ονόματός τους, απαντούμε νοερά για τον καθένα τους, όχι «Απών», αλλά: «Παρών, έπεσε υπέρ Πίστεως και Πατρίδος»:

Είμαι περήφανος που έχουμε κοντά μας σήμερα, σαν κεντρικό ομιλητή της εκδήλωσης, τον Γιώργο Σούρλα, πρώην Υπουργό και Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και το κυριότερο,  τον άνθρωπο που έδωσε κομμάτι από την ζωή του για την δικαίωση των Ηρώων του 1940.

Αγαπητέ Γιώργο Σούρλα σας καλωσορίζω στον Δήμο Πύλης και στην Πιαλεία.

Θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου όλους εκείνους που αφιέρωσαν χρόνο και χρήμα από την δουλειά τους για να γίνει πραγματικότητα ο Θεσμός των Τσιαβαλιαρείων.

Φίλες και φίλοι

Πρέπει να θυμηθούμε όλοι μαζί, εδώ, τον αείμνηστο Βασίλη Κάρλο,  παιδίατρο, γλύπτη και ζωγράφο,  που φιλοτέχνησε τον ανδριάντα του Βασίλη Τσιαβαλιάρη.

Στέλνω τους χαιρετισμούς μου στην σύζυγό του Αρετή και εύχομαι να είναι πάντα καλά.

Να χαιρετίσω την παρουσία του κ. Θεμιστοκλή Καρπάθιου Καθηγητή  του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρωτοπόρο και ψυχή του Θεσμού, τον επίσης καθηγητή κ. Φρεντζάγια,

τον Σύλλογο Γυναικών Πιαλείας,

τον Σύλλογο Φίλων του Μουσείου Πιαλείων,

τον Διευθυντή του  Δημοτικού Σχολείου Πιαλείας,

τα παιδιά του Βασίλη Τσιαβαλιάρη, Γεώργιο και Νικόλαο Τσιαβαλιάρη και τις οικογένειές τους, τον συντοπίτη μας κ. Παπαβασιλείου,

και όλους όσους βοήθησαν στο να υπάρχει αυτή η εκδήλωση και να συνεχίζεται.

Κυρίες και κύριοι

Στις μεγάλες κρίσεις που συγκλόνισαν την ανθρωπότητα τον 20ο αιώνα, η Ελλάδα υπερασπίστηκε πάντοτε το Δίκιο.

Και σήμερα όμως η χώρα και ο λαός μας βρίσκεται  μπροστά σε ένα οικονομικό πόλεμο, απέναντι σε ένα στρατό χωρίς όπλα.
Είναι ώρα να ξυπνήσουμε, να ζυγίσουμε τα πράγματα προσεκτικά, να ξαναπούμε ΟΧΙ στα τείχη που θέλουν να χτίσουν γύρω μας  και που αν  τώρα δεν γκρεμίσουμε, αύριο θα είναι αργά.

Έτσι επιβιώσαμε, έτσι επιβιώνουμε και έτσι θα επιβιώσουμε.

Είμαι σίγουρος ότι για μία ακόμη φορά θα βγούμε νικητές.

Δηλώνω Πιαλειώτης και σήμερα και αύριο και πάντα.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Ο κ. Σούρλας συγκίνησε όλο τον κόσμο με την ομιλία του η οποία έβγαινε από ψυχής λέγοντας: «…..Είναι μεγάλη τιμή για μένα να απευθύνω έναν λόγο, έχοντας δίπλα μου αυτόν τον γενναίο & σπουδαίο συντοπίτη σας». Είπε ακόμη πως «Επιτακτική προβάλλει η ανάγκη σε καιρούς κρίσεων, να αναδείξουμε  γεγονότα & πρόσωπα που λάμπρυναν, που λάμπρυναν την Ιστορία του τόπου. Ένα εξ αυτών, ήταν & το Έπος του 1940-41».

Αιχμές άφησε στις γειτονικές χώρες, Αλβανία & Βουλγαρία που & πολέμησαν εναντίον μας, αλλά & άφησαν να περάσουν από τα εδάφη τους οι δυνάμεις του «Άξονα» & σήμερα διεκδικούν πάτρια εδάφη μας.

Αναφορά έκανε επίσης στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αλβανία & σε μαρτυρικά χωριά της Βορείου Ηπείρου, εκφράζοντας την δυσαρέσκειά του, αντικρίζοντας ομαδικούς τάφους Ελλήνων στρατιωτών, ένα θέμα που δεν έχει βρει λύση έως σήμερα, με το να μην επιτρέπεται από την γείτονα χώρα να γίνει η περισυλλογή των οστών.

Τελειώνοντας ο κ. Σούρλας, εξέφρασε την ελπίδα, η φετινή χρονιά να είναι η τελευταία, χωρίς αποκατάσταση της μνήμης των νεκρών ηρώων στην Αλβανία. Είπε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους. Ήθελαν & θέλουν μια Ελλάδα περήφανη κι όχι μια Ελλάδα υποταγμένη σε οικονομικά συμφέροντα, σε διεθνή κυκλώματα & σε κάποιους ανιστόρητους, που δεν αγαπάνε, όσο θα έπρεπε να αγαπούνε την Πατρίδα. Είναι ώρα αφύπνισης. Κι ο ήρωας Βασίλης αυτό θα μας έλεγε:…Κρατήστε την Ελλάδα όρθια…».

Η Μουσική Χορωδία του Συλλόγου Γυναικών Παλαιομοναστήρου με την καθοδήγηση του κ. Δημητρίου Σκότη απέδωσε τιμή και δόξα στον πεσόντα.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΥΛΗΣ

 

[cycloneslider id=”tsiav”]