19 Μάι 2024 11:08

“Κοπή πίτας του Εκπολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Φήκης”

tn_e.m. syllogos fhkhs iiΤην Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014 πραγματοποιήθηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Ε.Μ. Συλλόγου Φήκης, παρουσία του ιερέα της ενορίας Φήκης πατήρ Γεώργιου. Η εκδήλωση έγινε για τα παιδιά από το εργαστήρι ζωγραφικής και από το θεατρικό εργαστήρι με υπεύθυνες τις κυρίες Πηνελόπη Σχιζοδήμου και Σία Φαράκη αντίστοιχα.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Πύλης κ. Κώστας Κουφογάζος, οι Αντιδήμαρχοι Πύλης κ. Δημήτρης Μαγκούτης και κ. Κωνσταντίνος Δούλαλας, η πρόεδρος του ΟΚΠΑΔ κ. Βαίτσα Μπουροκώστα, το μέλος της Τ.Κ. Πιαλείας κ. Μαρία Νίκου και πλήθος κόσμου και παιδιών.

Φωτογραφικό υλικό εδώ…

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος κ. Κουφογάζος εκτός από  τις καθιερωμένες ευχές για το νέο έτος, τόνισε την ανάγκη για μεγαλύτερη και θερμότερη υποστήριξη του κόσμου στην προσπάθεια των συλλόγων να αναδείξουν τα ήθη και έθιμα της κάθε περιοχής και κατ' επέκτασιν όλου του Δήμου. Τέλος, ευχαρίστησε τον Ε.Μ. Σύλλογο Φήκης για την άψογη συνεργασία του.

Επίσης, επισυνάπτεται απόσπασμα της ομιλίας της κ. Πηνελόπης Σχιζοδήμου, υπεύθυνης του εικαστικού τμήματος Δήμου Πύλης:

«Κυρίες Κύριοι Φίλοι, Μέλη του Συλλόγου Αγαπητά Παιδιά. Το ότι βρισκόμαστε εδώ είναι σημαντικό!

Η κοπή της πίτας είναι η αφορμή. Ο πολιτισμός θεωρώ είναι η αιτία. Γιατί πολιτισμός σημαίνει, κάθετι που κάνει ο άνθρωπος. Για να βελτιώσει και να -χρωματίσει- τη ζωή του.

Οι μαθητές του εργαστηρίου διδάσκονται το χρώμα και το σχέδιο έχοντας έτσι τη δυνατότητα να ανακαλύψουν και να καλλιεργήσουν το ταλέντο τους. Μουτζούρες και γραμμές, αυτά είναι τα πρώτα που κάνει ένα παιδί μόλις πρωτοπάρει στο χέρι του μολύβι για να “ζωγραφίσει” στο χαρτί. Αργότερα βάζει χρώμα και έπειτα αναπαριστά όλο και πιο ρεαλιστικά μια εικόνα.  Ποιά ανάγκη σπρώχνει τα παιδιά παγκοσμίως ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, κουλτούρας και πολιτισμού να ζωγραφίζουν; Υπάρχουν κάποια “κρυφά” μηνύματα που θέλουν να μας δώσουν;

Μια απλή μουτζούρα ή ένα ακατανόητο σχήμα λειτουργεί σαν μια γλώσσα για τα παιδιά.

Είναι μια γλώσσα που επικοινωνεί σε εμάς την οργή, το θυμό, τη ζήλια, την αδιαφορία, την ανάγκη για προσοχή αλλά και τις γνωστικές εμπειρίες που έχουν όσο γνωρίζουν το κόσμο γύρω τους.

Σε ένα κόσμο φτιαγμένο από “μεγάλους” ένα παιδί ταυτίζεται με το ρόλο που παίρνει μέσα από τις ζωγραφιές του. Όσο εμείς τις κοιτάμε και νιώθουμε χαμένοι στη μετάφραση αυτές ανοίγουν μια πόρτα στα συναισθήματα των μικρών μας ζωγράφων.

Οι γονείς το μόνο που οφείλουν να κάνουν για τα παιδιά τους είναι να τα βοηθούν να εκφράζονται με κάθε ευκαιρία. Είναι εξέχουσας σημασίας να χαρίζουν στο παιδί όσο το δυνατόν περισσότερες εμπειρίες εικαστικών δραστηριοτήτων. Να ενθαρρύνουν το παιδί τους να ζωγραφίζει και να το φέρνουν σε επαφή με όλο και περισσότερα υλικά.

Δεν χρειάζεται να ανησυχούν για το περιεχόμενο της ζωγραφιάς του και καλό είναι να αποφεύγουν παρατηρήσεις και παρεμβάσεις για την “τελειοποίηση” της τεχνικής! Η διακριτική συντροφιά των γονιών στους πειραματισμούς των παιδιών είναι το μόνο απαραίτητο συστατικό για την ενεργοποίηση των στενών συναισθηματικών τους δεσμών.

Και επιτρέψτε μου, επί της ευκαιρίας, να ευχαριστήσω θερμά την πρόεδρο κ. Μαρία Μπέτσικου και τα μέλη του συλλόγου, τον Δήμο Πύλης και ιδιαίτερα τον κ. Μαγκούτη που μου έδωσε την ευκαιρία μέσω του δραστήριου πολιτιστικού σας συλλόγου να αναλάβω την εικαστική εκπαίδευση των παιδιών σας.

Σας εύχομαι καλή χρονιά με δημιουργικό και όσο το δυνατόν λιγότερο προβληματικό το 2014! Έρρωσθε!!»

Η εκδήλωση Πραγματοποιήθηκε στο Babylon Kafe Bar στην τοπική κοινότητα Φήκης.

Η Πρόεδρος  Ε.Μ. Συλλόγου Φήκης

κ. Μαρία Μπέτσικου