24 Απρ 2024 10:22

ΕΙΣΗΓΗΣΗ του κ. ΚΑΤΣΙΒΕΛΟΥ ΒΥΡΩΝΑ – Αντιδημάρχου Πύλης- αρμόδιου Αγροτικής Ανάπτυξης, επί θεμάτων ΕΛΓΑ.

Στην συζήτηση που έλαβε χώρα στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου,  για θέματα ΕΛΓΑ, με την παρουσία του Προέδρου του ΕΛΓΑ κ. Νικόλαου Στουπή, ο κ. Κατσίβελος Βύρων στηλίτευσε τις αδικίες του Κανονισμού.

Συγκεκριμένα έθεσε θέμα  λέγοντας: Ότι το πρόβλημα είναι γενικό και πολιτικό από την στιγμή που ο αγροτικός Τομέας είναι υπό διάλυση. Χαρακτηριστικά αναφέρω το κόστος παραγωγής, η υπερφορολόγηση, η αύξηση των ασφαλίστρων του ΟΓΑ, η αύξηση των ασφαλίστρων του ΕΛΓΑ.

Να δούμε την δυνατότητα προαιρετικής ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής εφόσον πολλές καλλιέργειες αδικούνται, κυρίως η καλλιέργεια καλαμποκιού – μηδικής – βίκος.

Τα 80 Ευρώ ανά στρέμμα για ασφάλιση των δένδρων είναι υψηλό τίμημα όπως και για την υπαίθρια ντομάτα τα 90 Ευρώ, οδηγούν στην παρανομία αγρότες, ώστε να μην δηλώνουν τις πραγματικές εκτάσεις.

Στον Κανονισμό πρέπει να ενταχθούν στις ασθένειες κυρίως τα βακτηριακό κάψιμο στην αχλαδιά που είναι μάστιγα τα τελευταία χρόνια.

Θετική εξέλιξη αποτελεί ο διαχωρισμός φυτικής και ζωϊκής παραγωγής, ώστε να αποκατασταθούν λάθη εις βάρος των κτηνοτρόφων, ιδίως στην περιοχή του Δήμου Πύλης ( καταρροϊκός πυρετός).

Τόνισε δε πως η εφαρμοζόμενη αγροτική πολιτική με το 3ο Μνημόνιο, η συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής θα είναι πάνω από 15%, την εποχή μάλιστα που το ΑΕΠ έπεσε τα τελευταία χρόνια 25%.