Εισήγηση – Γνωμοδότηση του κ. Κατσίβελου Βύρωνα – Αντιδημάρχου Πύλης, επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του Εργου Υδροηλεκτρικο Έργο Μεσοχώρας (Υ.Η.Ε.).

Αγαπητοί συνάδελφοι σήμερα συζητάμε με σκοπό να γνωμοδοτήσουμε ως Δημοτική Αρχή, για την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που αφορά την λειτουργία του Φράγματος ΜΕΣΟΧΩΡΑΣ.

Συγκεκριμένα στην απόφαση του ΣΤΕ με αριθμό 26/2014 σελίδα 31 παρ. Δ το ΥΗΕ Μεσοχώρας, μετά την μείωση των εκτρεπομένων υδάτων από 1,2 δις. κυβικά στα 600 εκατ. και τέλος στα 250 εκατ. κυβικά, απεμπλέκεται τελείως τόσο λειτουργικά λειτουργικά όσο και τεχνικά από τα έργα εκτροπής και καθίσταται αμιγώς αυτόνομο υδροηλεκτρικό έργο καθαρής ενέργειας, όπου θα παράγει 360 γιγαβατώρες ετησίως.

Το έργο αυτό είναι έργο εθνικής εμβέλειας.

Δαπανήθηκαν 283 εκατ. Ευρώ και άλλα 110 εκατ. Ευρώ υπάρχουν σε Κωδικό της ΔΕΗ για να ολοκληρωθεί. Τα έσοδα που χάνονται ετησίως είναι στα 40 εκατ. Ευρώ. Δηλαδή 10 χρόνια ανενεργό χάθηκαν 400 εκατ. Ευρώ που θα υπερκάλυπταν το κόστος κατασκευής του έργου.

Η μελέτη είναι τεράστια, την έχουμε μελετήσει και πραγματικά έχει παρά πολλές θετικές πτυχές. Προβλέπεται πλήρη αποκατάσταση όσων θίγονται είτε από την κατάκλιση είτε από πιθανόν κατολισθητικά φαινόμενα σε βάθος χρόνου. Με στόχο να προκύψει βιώσιμη και ιδιαίτερα ασφαλής λύση η οποία θα ικανοποιεί πλήρως τους κατοίκους, απαιτήθηκαν να γίνουν έρευνες και μελέτες που αφορούσαν την κτηματογράφηση του προς απαλλοτρίωση του οικισμού Μεσοχώρας καθώς και των περιοχών μετεγκατάστασης …….βαρκών και σπίτια.

Τα προαναφερόμενα, παρόλο που με μεγάλες προσπάθειες έχουν προχωρήσει σημαντικά δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα, λόγω αντιδράσεων μιας μικρής οργανωμένης μειοψηφίας. Τρανή απόδειξη τα 456 προσύμφωνα που υπέγραψαν με την ΔΕΗ που παραχωρούν οικειοθελώς τις περιουσίες τους με τις παρακάτω τιμές: Αγροκτήματα 3.000 Ευρώ ανά στρέμμα, Οικίες: 1.500 Ευρώ ανά τ.μ. , Καταστήματα: 3.000 Ευρώ ανά τ.μ., Οικόπεδα: 30.000 Ευρώ ανά στρέμμα.

Σ΄ αυτό το κομμάτι πρέπει ως Δήμος να παλέψουμε ώστε να επικαιροποιηθεί ο Νόμος 3734, για να ισχύσουν οι ίδιες τιμές απαλλοτρίωσης και να υπάρξει εγγυητική επιστολή από την ΔΕΗ στο Δήμο Πύλης με το ποσό των 5 εκατ. Ευρώ για την πλήρη κατασκευή ενός σύγχρονου και ασφαλούς οικισμού, ώστε να αναπτυχθεί η Μεσοχώρα και η ευρύτερη περιοχή.

Το 1997 προτάθηκε από τους Κοινοτάρχες Μεσοχώρας και Αρματολικού κ. Παν. Κοτρώνη και ……….., χώρος μετεγκατάστασης των επηρεαζόμενων ιδιοκτησιών οι οποίοι αξιολογήθηκαν από την ΔΕΗ και αφού έγινε μία κατ΄ αρχήν επιλογή των περιοχών των περιοχών στις οποίες έγιναν εκτεταμένα γεωερευνητικά προγράμματα και εκπονήθηκαν οι σχετικές μελέτες, επιλέχθηκαν τελικά συγκεκριμένες περιοχές κατάλληλες για την μετεγκατάσταση με βάση το πιο αξιόπιστο οργανισμό του Ελληνικού Κράτους το ΙΓΜΕ.

Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί κυρίως και στην αγροκτηνοτροφική παραγωγή, όπου πλέον λόγω Λίμνης θα υπάρξουν ποτιστικοί λειμώνες και θα έχουμε την δυνατότητα ανάπτυξης και βελτίωσης της κτηνοτροφίας με καθετοποιημένη μορφή. Επίσης θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε την ορεινή δενδροκομία ( μηλιές – καρυδιές – καστανιές ) σε συνεργασία πάντα με την υπηρεσία αγροτικής ανάπτυξης του Δήμου Πύλης και της Περιφέρειας.

Θα δοθεί η δυνατότητα για ένταξη και μπόνους σε χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ με Φορείς της περιοχής και ομάδες παραγωγών ώστε να δώσουμε ένα άλλο τόνο στα σημερινά σημάδια ερημοποίησης της ευρύτερης περιοχής.

Δασική εκμετάλλευση – Αλιεία – Κυνήγι – Τουριστική Ανάπτυξη.

Μία νέα δασική πολιτική θα ακολουθηθεί στην περιοχή του Αχελώου μετά την δημιουργία της Λίμνης, έτσι ώστε να καταστούν τα δάση της περιοχής ένας σημαντικός αναπτυξιακός τομέας ο οποίος όχι μόνο θα αναπληρώσει το εισόδημα από την κατάκλιση ορισμένου δασικού όγκου αλλά θα υπάρξει περαιτέρω υλοτόμηση κυρίως δρυών και πλατάνων.

Η ύπαρξη του δάσους με την λίμνη θα γίνει πόλος έλξης επισκεπτών κυρίως του οικολογικού τουρισμού, των ανθρώπων των σπορ και κυρίως θα έχουμε πολλούς επισκέπτες για κυνήγι και για ψάρεμα.

Η ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή θα φέρει μεγάλη ανάπτυξη όπως συμβαίνει σε παρόμοιες περιπτώσεις. Θα μειωθεί στο ελάχιστο η λαθροϋλοτόμηση που είναι βραχνάς για την περιοχή.

Στέκομαι και στο γεγονός ότι η ζημία που θα επέλθει στην Πολιτιστική Κληρονομιά είναι αμελητέα.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Με βάση την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν υπάρχει καμία ανησυχία όσον αφορά το οικοσύστημα. Όσον αφορά την μετατόπιση εδάφους δεν θα υπάρχουν σοβαρά κατολισθητικά φαινόμενα, παρά τις μεγάλες παρεμβάσεις. Θα είναι ήπια και λιγότερα ορατά από άλλες παρόμοιες παρεμβάσεις που έχουν γίνει ανά την Ελλάδα και στο Εξωτερικό.

Για το καλό πρώτα της περιοχής που τελεί υπό ερήμωση, δεύτερον του Δήμου Πύλης και τρίτον της Εθνικής Οικονομίας, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και η απόφαση μας να είναι ομόφωνη για αυτό το μεγάλο έργο.