30 Σεπ 2023 06:39

“Ιατρική ενημερωτική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Πύλης”

tn_panel ekdilosisΤην Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου υλοποιήθηκε η εκδήλωση ιατρικού ενδιαφέροντος στο Δήμο Πύλης με θέμα: «περιφερική αποφρακτική αρτηριοπάθεια: πρώιμη διάγνωση & θεραπεία» στη κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του ξενοδοχείου «Πύλη».

 

Περισσότερο φωτογραφικό υλικό εδώ…

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Δήμαρχος Πύλης κ. Κων/νος Κουφογάζος ο οποίος τόνισε τη σημασία της ενημέρωσης και της πρόληψης για την ατομική και δημόσια υγεία καθώς και την αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού της περιοχής στην υπεύθυνη και διαρκή ενημέρωση των δημοτών. Επίσης, προανήγγειλε την επόμενη Ιατρική Ημερίδα μέσα στο Μάρτιο.

Ο κ. Τσίγκας ως εκπρόσωπος του Νομάρχη, αφού συνεχάρη το Δήμαρχο για τις πρωτοβουλίες που παίρνει σ' αυτά τα θέματα – ιατρός και ο ίδιος – τόνισε τη σημασία αυτών των εκδηλώσεων.

Οι διακεκριμένοι επιστήμονες κ. Κουτσονάσιος Ιωάννης και κ. Παρθένης Δημήτριος ανέλυσαν το θέμα της «περιφερικής αποφρακτικής αρτηριοπάθειας: πρώιμη διάγνωση & θεραπεία».

 

Ο κ. Κουτσονάσιος ανέφερε ότι η περιφερική αποφρακτική αρτηριοπάθεια είναι η ασθένεια που προσβάλλει τις αρτηρίες, δηλαδή τους σωλήνες που πάνε το αίμα στο κάτω μισό του σώματος, στα πόδια και στα χέρια. Αυτοί που κινδυνεύουν από τη συγκεκριμένη αρρώστια είναι: όσοι καπνίζουν, όσοι έχουν υψηλή χοληστερίνη, αυτοί που έχουν σακχαρώδη διαβήτη, αυτοί που αυτοί που έχουν αυξημένο σωματικό βάρος, αυτοί που δεν ασκούνται, αυτοί που έχουν ψηλή αρτηριακή πίεση, αυτοί που έχουν καρδιακό νόσημα, αυτοί που έχουν περάσει ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, αυτοί που έχουν κάποιο αδερφό ή γονιό στην οικογένεια που έχει παρουσιάσει την αρρώστια. Η νόσος εκδηλώνεται με πόνο ή κράμπα στο βάδισμα, στο γλουτό, στο μπούτι ή στη γάμπα. Ο πόνος τη νύχτα αναγκάζει να κρεμαστεί το πόδι από το κρεβάτι, επίσης γάγγραινα του ποδιού, έλκος – πληγή που δεν κλείνει.

Η νόσος αντιμετωπίζεται με διακοπή του καπνίσματος, απώλεια βάρους, αντιμετώπιση υπερλιπιδαιμίας, ρύθμιση σακχάρου, άσκηση. Επίσης έγινε αναφορά στο πότε γίνεται παραπομπή ενός αρρώστου από το πρωτοβάθμιο επίπεδο στον ειδικό και πόσο σημαντική είναι η δίαιτα στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

 

Ο κ. Παρθένης αναφέρθηκε στη θεραπεία της περιφερικής αποφρακτικής αρτηριοπάθειας με ενδαγγειακή χειρουργική παρέμβαση ή ανοικτή χειρουργική παρέμβαση. Τα φάρμακα έχουν περιορισμένη αποτελεσματικότητα.

Επίσης, έγινε αναφορά στους στόχους της ενδαγγειακής και ανοιχτής χειρουργικής θεραπείας που είναι η διατήρηση της ποιότητας ζωής του αρρώστου, η διάσωση του ποδιού και επαναιμάτωση και διάσωση της ζωής του ανθρώπου.

Στη μέθοδο της ενδαγγειακής θεραπείας γίνεται ενδαγγειακή τοποθέτηση νάρθηκα και/ή αγγειοπλαστική διάνοιξη της στένωσης με μπαλόνι.

Στη μέθοδο της χειρουργικής αντιμετώπισης μπορεί να γίνει ανοιχτό χειρουργείο, Bypass φλέβας, Bypass με πλαστικό σωλήνα. Επίσης μπορεί να γίνει ενδαρτηριεκτομή (καθάρισμα της αρτηρίας από το αθήρωμα).

Ως συμπέρασμα θα μπορούσε να αναφερθεί ότι η αντιμετώπιση της περιφερικής αποφρακτικής αρτηριοπάθειας απαιτεί έγκαιρη εντόπιση και διάγνωση σε πρωτοβάθμιο επίπεδο και σοβαρή και συστηματική συντηρητική ή χειρουργική θεραπεία από τον ειδικό ιατρό.

Με το πέρας της παρουσίασης του ιατρικού θέματος ακολούθησε συζήτηση.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο πρωτοπρεσβύτερος πατέρας Λάζαρος Σταυραντώνης, ο Αντιδήμαρχος Πύλης κ. Κ. Πατέρας, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Ι. Παπασπύρου, Β. Μπαλάς, Γ. Τσιόβολος και Δ. Τριχιάς.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ κ. Ι. Σουφλιάς, ο Αντ/δρος της ΔΕΚΑΔΗΠ κ. Α. Μπατσικώστας, ο πρόεδρος του δ.δ. Αγίου Βησσαρίωνα κ. Σ. Τσέλιγκας και του δ.δ. Κοτρωνίου κ. Ι. Κουτσιβέτας. Καθώς επίσης η πρόεδρος του Π.Σ.Πύλης κ. Μ. Πανάγου, ο πρόεδρος του Π.Σ. Ροπωτού κ. Δ. Κωτούλας, τα Δ.Σ. των Α,Β και Γ ΚΑΠΗ του Δήμου Πύλης και εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του Δημοτικού σχολείου Πύλης.

Τηλεγραφήματα για της εκδήλωση έστειλαν ο κ. Χατζηγάκης Σωτήριος – Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων καθώς και ο κ. Χάιδος Χρήστος – Βουλευτής ΠΑΣΟΚ.