16 Απρ 2024 13:46

“Η Τ.Κ. Πιαλείας του Δήμου Πύλης τίμησε τον ήρωά της”

tn_tsiabaliareia 2012 (3)Την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012 πραγματοποιήθηκαν  στην Πιαλεία του Δήμου Πύλης τα 12α Τσιαβαλιάρεια.

Ο Βασίλειος Τσιαβαλιάρης από την Πιαλεία Τρικάλων υπηρετούσε ως σκοπευτής πολυβόλου στο 51ο Σύνταγμα Πεζικού και η θέση του ήταν στο 21ο φυλάκιο της ελληνο – αλβανικής μεθορίου.

Φωτογραφικό υλικό της εκδήλωσης εδώ….

Η ώρα είναι 5.00 τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου. Οι Ιταλοί αρχίζουν τη ρίψη όλμων και θραύσμα ενός όλμου τραυματίζει θανάσιμα τον Τσιαβαλιάρη.

Η Ελλάδα θρηνεί τον πρώτο νεκρό της, καμαρώνει τον πρώτο ήρωά της.

Οι στρατευμένοι του Νομού Τρικάλων κατά την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο μέτωπο των επιχειρήσεων και πολέμησαν με απαράμιλλο ηρωισμό, όπως και όλοι οι Έλληνες, προσφέροντας αρκετοί και τη ζωή τους για την υπεράσπιση της πατρίδας. 

Η μελέτη, όμως, όλων των στοιχείων και ιδιαίτερα των σχεδιαγραμμάτων δείχνει ότι το 21ο φυλάκιο του 51ου ΣΠ ήταν επί της γραμμής των ελληνοαλβανικών συνόρων και δέχθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες την επίθεση της κύριας δύναμης των Ιταλών.

Στην εκδήλωση τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, υπήρξαν χαιρετισμοί των επισήμων και το προσκλητήριο των πεσόντων. Στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων. Η κεντρική ομιλία πραγματοποιήθηκε από το φιλόλογο κ. Δημήτριο Καλούσιο. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.