13 Ιούλ 2024 03:59

Η Συνεδριακή Εκδήλωση «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ ΚΑΙ ΠΙΑΛΕΙΑ»

Στην Πιαλεία από τον ομώνυμο  Πολιτιστικό Σύλλογο  και τον Δήμο Πύλης
Με επιτυχία στέφθηκε η Συνεδριακή Εκδήλωση με θέμα «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ ΚΑΙ ΠΙΑΛΕΙΑ» που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πιαλείας και ο Δήμος Πύλης, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο  το απόγευμα 13 Ιουνίου στον αύλιο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου Πιαλείας (δίπλα στο Δημοτικό Σχολείο).   
Κατά την προσέλευση του κόσμου στον χώρο της εκδήλωσης στην είσοδο μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Πιαλείας πρόσφεραν ένα σακουλάκι τσάι (τίλιο)  και ένα μπουκάλι νερό στο πλαίσιο του θέματος της ημερίδας. Παράλληλα υπήρχε  στον εξωτερικό  χώρο του Μουσείου έκθεση παραδοσιακών βοτάνων από τον Κόζιακα, χειροτεχνήματα κατασκευής  του Μουσείου, βιβλία, αφίσες  Ασκληπιού.
Την προσφώνηση της εκδήλωσης έκανε η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ελένη Ζορμπά καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους και του επισήμους, δίνοντας στην συνέχεια τον λόγο στον συντονιστή της ημερίδας κ. Δημήτριο Παπαγιανόπουλο ο οποίος και αυτός με την σειρά του καλωσόρισε όλους και του ευχαρίστησε για την παρουσία τους στην εκδήλωση.
Κατόπιν έδωσε τον λόγο στον δήμαρχο Πύλης Κ. Κων/νο Μαράβα ο οποίος  έκανε την έναρξη της εκδήλωσης, αναφερόμενος στην μεγάλη σημασία αυτής της εκδήλωσης που έχει σαν θέμα τον Ασκληπιό τα  βότανα και τον πρωτεύοντα ρόλο που παίζουν στην υγεία των ανθρώπων από τα Αρχαία χρόνια και μέχρι σήμερα. ‘Έδωσε συγχαρητήρια στου διοργανωτές για αυτήν την προσπάθεια να αναδείξουν μέσα από την παράδοση τον Ασκληπιό που συγκέντρωνε τα βότανα από τον Κόζιακα και τα επεξεργάζονταν στην Πιαλεία.
Στην συνέχεια σύντομο χαιρετισμό έκανε  και ο βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρήστος Σιμορέλης ο  οποίος εξεπλάγην γιατί ‘όπως ανέφερε κάποια πράγματα δεν τα ξέραμε, επικαλούμενος το γνωμικό του φιλοσόφου Σωκράτη «Γηράσκω αεί διδασκόμενος», απευθυνόμενος προς τον κ. Παπαγιανόπουλο ένας δικός σας άνθρωπος ανέδειξε αυτό το γεγονός και αυτόν τον χώρο του Μουσείου. Σαν φαρμακοποιός ήξερα λίγα πράγματα για τον Ασκληπιό. Εδώ που είχε το Φαρμακοτριβείο του να φροντίσουμε τον χώρο αυτόν  να τον αναδείξουμε.
Χαιρετισμό απηύθυνε και βουλευτή Τρικάλων της Ν.Δ. κ. Κων/νος Σκρέκας τονίζοντας ότι αυτός  ο όμορφος χώρος του Μουσείου θυμίζει την ιστορία μας , που αφορούν τα Έθνη και τους Πολιτισμούς. Οι πρόγονοι μας δίναν μεγάλη σημασία στα βότανα που ο Ασκληπιός μάζευε από τον Κόζιακα.
Χαιρετισμό έκανε και ο βουλευτής Τρικάλων του Σ.Υ.Ρ.Ι.Ζ.Α. κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος, ο οποίος επικρότησε αυτήν την προσπάθεια του Συλλόγου με την ανάδειξη  του Ασκληπιού και την δράση του στην Πιαλεία τα Αρχαία χρόνια. Τόνισε ότι θα προσπαθήσουμε να προωθήσουμε αυτό το γεγονός για να αξιοποιηθεί αυτή η προσπάθεια περαιτέρω.
Ακολούθησε η ομιλία του κ. Παπαγιανόπουλου που αναφέρθηκε «Αναδρομή στον Ασκληπιό της Πιαλείας».
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Πανάγος Βασίλειος ιστορικό ερευνητής της Πύλης, Δν/ντής του Γυμνασίου Πύλης που μίλησε για το γεγονός (Η λατρεία του Ασκληπιού  στην Δυτ. Θεσσαλία.
‘Έτερος  ομιλητής ήταν οκ. Γιούργος Νικόλαος (Νευρολόγος) θέμα του «Ασκληπιός και Υγεία».
 Τέλος ο Αρχαιολόγος κ. Χατζηαγγελάκης Λεωνίδας αναφέρθηκε στο ότι «Πριν από τον Ασκληπιό η Ιατρική ουδέποτε ήταν τέχνη στους ανθρώπους.»
Αμέσως μετά άρχισε το δεύτερο μέρος  της εκδήλωσης που αφορούσε   απαγγελίες ποιημάτων από παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Πιαλείας και μικρό θεατρικό δρώμενο.
Τέλος έγινε η άφιξη των Ασκληπιάδων όπου απήγγειλαν Ορφικό Ύμνο στον Ασκληπιό.
Επίσης έγινε η βράβευση στον κ. Κωστόπουλο συνταξιούχο Ανώτατο Δικαστικό για την προσφορά στο  Μουσείο  Πιαλείας. Και η βράβευση  της πρώτης μαθήτριας του Δημοτικού Σχολείου Πιαλείας από τον δάσκαλο του Σχολείου με το ποσό των 200ευρώ.

Παραβρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος Πύλης Κων/νος Μαράβας, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Πιαλείας κ. Νικόλαος Λεμονάς, οι βουλευτές κ. Σιμορέλης Χρήστος, κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος,κ. Σκρέκας  Κων/νος, ο Πρεσβύτερος Πατέρας Φώτιος Κωτούλας, οι Αντιδήμαρχοι κ. Κων/νος Κρούπης, κ. Σταύρος Ζιάκας, ο Π.Σ. κ. Καπέλος Γεώργιος. Οι δημ. Σύμβουλοι κ. Άρης Τζάνης, κ. Λαμπρινή Οικονόμου,ο κ.Χρήστος Μπακάλης, κ. Παύλος Μπόμπορας, κ. Δημ. Καλαντζής, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Πιαλείας κ. Μαργαρίτα Ζαφείρη-Λεμονά, και αντιπροσωπεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Πύλης.ο Πρόεδρος της ποδοσφαιρικής Ομάδας Πιαλείας κ. Ευθύμιος Ζάχος.
Τέλος  σε όλους προσφέρθηκαν γλυκά και αναψυκτικά από τα μέλη του Συλλόγου.

 

[cycloneslider id=”asklipios-ke-pialia”]