23 Ιούν 2024 09:01

“Η γιορτή πέστροφας στην Παλαιοκαρυά του Δήμου Πύλης.”

Βούλιαξε από κόσμο ο χώρος του «Νερόμυλου.»

Μια ακόμα πετυχημένη εκδήλωση ήταν και φέτος η «Γιορτή της πέστροφας» που έλαβε χώρα στο Νερόμυλο Κάτω Παλαιοκαρυάς, το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, γιορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος με συνδιοργανωτές τον Δήμο Πύλης και το ΚΕΝΑΚΑΠ συνεπικορούμενοι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παλαιοκαρυάς.

Χιλιάδες άνθρωποι κατέφθασαν από όλο τον Νομό Τρικάλων και όχι μόνο όπου κατέκλυσαν τον ειδυλλιακό τόπο του «Νερόμυλου» και απόλαυσαν την νόστιμη πέστροφα που πρόσφεραν οι υπεύθυνοι της γιορτής και ψυχαγωγήθηκαν από το δημοτικό και λαϊκό συγκρότημα του Θανάση Μανίκα που εκτέλεσε με τον καλύτερο τρόπο τα δημοτικά και λαϊκά τραγούδια, σκορπώντας αστείρευτο κέφι στον κόσμο που χόρευε στην πίστα μέχρι τις πρωινές ώρες.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης παρουσίασαν η κ. Αλεξάνδρα Καραμπέρη και η κ. Γιώτα Πάνου καλώντας στο βήμα για τους καθιερωμένους χαιρετισμούς και ομιλίες πρώτα τον Αντ/ρχη κ. Τσίγκα (εκπρόσωπο του Νομάρχη Τρικάλων), την βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Σούλα Μερεντίτη, τον Αντ/ρχο κ. Στυλιανό Μπαλατσούκα (εκπρόσωπο του Δήμου Πύλης) ο οποίος στην σύντομη ομιλία του ανέφερε τα εξής:

«Σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ που παρευρεθήκατε σ΄ αυτή την εκδήλωση. Ο Δήμος Πύλης συμμετέχει και συμπαραστέκεται σ΄ αυτές τις εκδηλώσεις και το έχει αποδείξει και σας προτρέπει να συμμετάσχετε και εσείς όλοι και ο Δήμος θα είναι πάντα κοντά σας. Τελειώνοντας ο κ. Μπαλατσούκας τόνισε ότι πρέπει να κρατήσουμε ζωντανές αυτές τις εκδηλώσεις που σκοπό έχουν την διατήρηση της παράδοσης. Επίσης σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς του Δημάρχου μας κ. Κώστα Κουφογάζου που λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παραστεί.»

Ακολούθησε η ομιλία του δημοτικού συμβούλου και Αντ/δρου του Γ Κ.Α.Π.Η. Δήμου Πύλης κ. Σωτηρίου Κωστάκη ο οποίος ανέφερε σχετικά με την εκδήλωση τα εξής:

«Σας καλωσορίζω σ΄ αυτή την μεγαλειώδη εκδήλωση και σας ευχαριστώ που μας τιμήσατε με την παρουσία σας. Πριν από το 1900 χτίστηκε ο νερόμυλος και μεγάλωσε τρεις γενιές περίπου μέσα στην απέραντη ομορφιά που απλόχερα προσφέρει αυτός ο τόπος. Πριν 10 χρόνια έγινε ανακαίνιση του μύλου ώστε το καθάριο και ορμητικό νερό του Παλαιοκαρίτη να γυρίζει και πάλι τις πέτρες ώστε οι λάτρεις του παραδοσιακού να παίρνουν το αλεύρι όπως παλιά. Θέλω να σας επισημάνω και την προσπάθεια του Δήμου να κρατήσει ζωντανά όλα τα δημοτικά διαμερίσματα με έργα υποδομής. Πέρα όμως από την προσπάθεια τη δική μας συνέχισε ο κ. Κωστάκης να κρατήσουμε ζωντανή την ορεινή ύπαιθρο μας, πρέπει και η πολιτεία να σκύψει πάνω στα προβλήματα της περιοχής μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση να βρει λύσεις.»

Ακολούθησε η ομιλία του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου της Παλαιοκαρυάς κ. Αθανασίου Μπατσικώστα ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά ότι πρέπει να κρατήσουμε τα ήθη και τα έθιμα και να μεταδώσουμε στους νεότερους και να τα θυμηθούν οι παλαιότεροι. Επίσης, ανέφερε ότι η σημερινή εκδήλωση γίνεται με την συνεργασία του ΚΕΝΑΚΑΠ και τέλος μίλησε για το χορευτικό του Συλλόγου όπου συμμετέχει χορεύοντας παραδοσιακούς χορούς σε όλες τις εκδηλώσεις μας υπό την καθοδήγηση της χοροδιδασκάλισσας μας κ. Ελένης Ταμανάκια.

Τέλος χαιρετισμό απεύθυνε και ο Δ/ντής του ΚΕΝΑΚΑΠ κ. Χρήστος Γκρέκος ο οποίος τόνισε την μεγάλη σημασία αυτών των εκδηλώσεων και ότι το ΚΕΝΑΚΑΠ θα είναι αρωγός αυτών των προσπαθειών.

Ακολούθησε το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου που χόρεψε παραδοσιακούς χορούς του τόπου μας.

Παραβρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Σούλα Μερεντίτη, οι Αντ/ρχες κ. Τσίγκας και ο κ. Αλεξίου, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι κ. Μπάρδας και κ. Γεωργίου, ο Αντ/ρχος Πύλης κ. Στυλιανός Μπαλατσούκας, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Πύλης κ. Βασίλειος Μπαλάς, ο Δασάρχης Τρικάλων κ. Γιαννίτσης,ο Διευθυντής του Κ.Υ. Πύλης κ. Μιχάλης Βενιζέλος, ο πρόεδρος του αστικού ΚΤΕΛ Τρικάλων κ. Ιωάννου, ο πρόεδρος του ΕΣΠ κ Βοϊτσίδης, η πρόεδρος του Π.Σ. Πύλης κ. Μαρίνα Πανάγου, ο πρόεδρος του Π.Σ. Ροπωτού κ. Κωτούλας.