22 Μάι 2024 10:39

Γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής στο 1ο Γυμνάσιο Πύλης

 Την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε ενημερωτική ομιλία στους μαθητές του 1ου Γυμνασίου Πύλης από την διαιτολόγο-διατροφολόγο Msc Γλυκερία Παπαγιαννοπούλου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου.
Η κυρία Παπαγιαννοπούλου ανταποκρίθηκε με προθυμία στην πρόσκληση του διευθυντή του σχολείου, κυρίου Βασιλείου Πανάγου και της καθηγήτριας Οικιακής Οικονομίας , κυρίας Αγορίτσας Ζάρα.
Η κυρία Παπαγιαννοπούλου έκανε πλήρη αναφορά σε θέματα διατροφής των εφήβων
(Διατροφή για να είμαστε υγιείς και δυνατοί μαθητές).
Κατ’αρχάς αναφέρθηκε στη σημασία του σωστού πρωινού που κάνει καλό σε όλους μας και δίνει δύναμη, όρεξη και ζωντάνια πολλή στα παιδιά από το πρωί ως το μεσημέρι.
Στη συνέχεια μίλησε για τους διατροφικούς μύθους που κατά καιρούς ισχύουν. Τι μας παχαίνει τελικά;
Δεν υπάρχουν δηλαδή καλές και κακές τροφές αρκεί να μην τις τρώμε συχνά και σε υπερβολικές ποσότητες.
Ακόμη, μίλησε για το ισοζύγιο ενέργειας, την πρόσληψη και τη δαπάνη ενέργειας αν θέλουμε να χάσουμε ή να διατηρήσουμε το βάρος που έχουμε.
Επίσης, έκανε λόγο για τη σημασία της σωματικής δραστηριότητας στον έλεγχο του σωματικού βάρους.
Λόγω της πολύωρης χρήσης της τηλεόρασης και του υπολογιστή και σε συνδυασμό με την κακή διατροφή στην Ελλάδα έχουμε έντονο πρόβλημα παιδικής παχυσαρκίας.
Παράλληλα τόνισε ότι η διατροφή των εφήβων θα πρέπει να περιλαμβάνει καθημερινά γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα και λαχανικά και να αποφεύγονται τα γλυκά και οι έτοιμες τροφές.
Ο διευθυντής του σχολείου αλλά και οι καθηγητές και οι μαθητές παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την ομιλία. Αρκετοί μαθητές έκαναν εργασίες για τις τροφές που είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει η διατροφή τους. Έφτιαξαν το «Αλφαβητάρι Διατροφής»  και ο μαθητής της Β’ τάξης Χριστόφορος Καρακίτσιος απήγγειλε ένα ποίημά του για τα οφέλη του σωστού διαιτολογίου στην υγεία μας.

 «Ο άνθρωπος πρέπει υγιεινά να έρχεται
  τη μεσογειακή διατροφή να την τηρεί πιστά
  καθημερινά προς τα δημητριακά να στρέφεται
  και να καταναλώνει φρούτα και λαχανικά »