14 Απρ 2024 12:03

“Επιτυχημένη, η Ενημερωτική Ιατρική Εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δ. Πύλης”

tn_3-2-08 034 rszΜε μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η ενημερωτική ιατρική εκδήλωση που διοργάνωσε την περασμένη Παρασκευή ο Δήμος Πύλης στο ξενοδοχείο “PYLI” στην Πόρτα Παναγιά σχετικά με την πρόληψη και τη χρησιμότητα του εμβολίου κατά του πνευμονιόκοκκου. Ο Δήμαρχος Πύλης κ. Κων/νος Κουφογάζος προλόγισε και ευχαρίστησε τον κόσμο που παραβρέθηκε στην ενημερωτική ημερίδα που αφορά το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου. Τόνισε ότι «σημαντικό μέλημα ενός σύγχρονου Δήμου είναι να μεριμνά, μέσω της Δημόσιας Υγείας, να ελέγχει, να ερευνά, να προλαμβάνει με κάθε μέσο και να ενημερώνει έγκαιρα τους πολίτες, για θέματα που αφορούν την ατομική και Δημόσια Υγεία.

Δείτε οπτικό υλικό εδώ

Είναι γνωστό, ότι ο ενημερωμένος πολίτης, μπορεί να αντιλαμβάνεται έγκαιρα τους κινδύνους της υγείας και τα προβλήματα που εγκυμονούν. Ιδιαίτερα όταν έχει τη δυνατότητα, με μια σειρά από συγκεκριμένους τρόπους πρόληψης που του παρέχονται από τα σύγχρονα συστήματα Δημόσιας Υγείας, να προλαμβάνει και να αντιμετωπίζει εγκαίρως κάθε πρόβλημα που του παρουσιάζεται στην υγεία του.

Στην Ιατρική είναι πάντα καλύτερο να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις. Πρέπει να θωρακίσουμε το σύνολο του πληθυσμού του Δήμου μας και ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες των κατοίκων μας. Πρέπει να δημιουργήσουμε, μια μεγάλη ασπίδα προστασίας του πληθυσμού στην περιοχή μας. Θα ήθελα με την ευκαιρία της σημερινής μας συνάντησης, να κάνω έκκληση προς όλους σας τους γονείς όχι μονάχα να εμβολιάζουν τα παιδιά τους, αλλά να τηρούν σωστά τους χρόνους εμβολιασμού και αναμνηστικών δόσεων που τους οριοθετούν οι παιδίατροί τους. Οι μεγάλοι οφείλουμε να τηρούμε και να εφαρμόζουμε όλους εκείνους τους κανόνες που κατοχυρώνουν και διασφαλίζουν την ατομική, οικογενειακή και δημόσια υγεία.»

Τέλος, ευχαρίστησε το διακεκριμένο γιατρό του Κέντρου Υγείας Πύλης κ. Ιωάννη Κουτσονάσιο που ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα του Δήμου Πύλης, όπως και τους εκπροσώπους της εταιρίας ΒΙΑΝΕΧ χορηγού της ιατρικής εκδήλωσης.

 

Ο κεντρικός ομιλητής Δρ Ιωάννης Κουτσονάσιος, Επιμελητής Γενικής Ιατρικής του Κέντρου Υγείας Πύλης, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανέλυσε το θέμα της ημερίδας το οποίο ήταν: «Πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, θεραπεία και πρόληψη ως η καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενειών μέσω του εμβολιασμού.»

Ο κ. Κουτσονάσιος αναφέρθηκε στους προδιαθεσικούς παράγοντες για πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις που είναι η μεγάλη ηλικία, η καρδιαγγειακή νόσος, η πνευμονική νόσος, ο σακχαρώδης διαβήτης, η ηπατική κίρρωση, η λειτουργική ή ανατομική ασπληνία, η ανοσοεπάρκεια, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Επίσης έγινε αναφορά στην ιατρική αντιμετώπιση, στην εμπειρική θεραπεία με τη χρήση αντιβιοτικών (υψηλού κόστους θεραπευτική αντιμετώπιση).Οι συστάσεις εμβολιασμού είναι: άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, άνω των 2 ετών με χρόνια νοσήματα, άτομα άνω των 2 ετών με ανατομική ή λειτουργική ασπληνία, ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς. Συμπερασματικά, αναφέρθηκε ότι με τον εμβολιασμό μπορούμε να προλάβουμε τις πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις.