02 Οκτ 2023 21:07

“Εορτασμός της Μάχης της Πόρτας”

tn_maxh portasΤην Κυριακή 8 Ιουνίου 2008 πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της 65ης Επετείου της «Μάχης της Πόρτας» με την ευθύνη του Δήμου Πύλης και του Πολιτιστικού Οργανισμού.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους και απαγγελία ποιημάτων στο Μνημείο Ηρώων στον προαύλειο χώρο του ΤΕΕ Πύλης. Στη συνέχεια σε πομπή οι παραβρισκόμενοι κατευθύνθηκαν στην κεντρική πλατεία της πύλης όπου υπήρξαν σύντομοι χαιρετισμοί επισήμων και ανθρώπων που έζησαν το γεγονός.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σωτήρης Χατζηγάκης ο οποίος αναφέρθηκε στον ηρωισμό των Ελλήνων. Στη συνέχεια τόνισε ότι μετά τις μάχες κάθε παράταξη θρηνεί και τιμά τους νεκρούς της και αν έχει ψυχική γενναιότητα τιμά και τους αντιπάλους νεκρούς. Αλλά η Μάχη της Πόρτας είναι πρωτάκουστη σε ένα σημείο: δεν υπήρξε ούτε ένας νεκρός Έλληνας ενώ υπήρξαν εκατοντάδες Ιταλοί. Εμείς λοιπόν σήμερα δεν τιμούμε νεκρούς αλλά τιμούμε το θάρρος και την ανδρεία των μαχητών μας.

Ο Δήμαρχος Πύλης κ. Κων/νος Κουφογάζος αναφέρθηκε στην ανδρεία που έδειξαν τα παλικάρια της Πόρτας ενάντια στα Ιταλικά στρατεύματα. Τέλος, ανακοίνωσε την ανέγερση του μνημείου στο χώρο της κεντρικής πλατείας της Πύλης.

Τέλος υπήρξε παρουσίαση χορευτικών του Κ.Α.Π.Η. Πύλης και αξιόλογη έκθεση φωτογραφίας.