21 Απρ 2024 11:04

«Εορτασμός 67ης Επετείου της Μάχης της Πόρτας»

tn_maxh portas 2010Κάθε χρόνο γιορτάζεται στην Πύλη η Επέτειος της Ιστορικής «Μάχης της Πόρτας», για να θυμηθούν οι παλιότεροι και για να μάθουν οι νεότεροι.

Ο Δήμος Πύλης, αισθάνεται περήφανος και δικαιωμένος, γιατί σ' αυτά τα χώματα γράφτηκε νέα σελίδα δόξας το διήμερο 8 και 9 Ιουνίου 1943.

Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Οργανισμού αποφάσισε να διευρύνει τις εκδηλώσεις αυτές για ένα διήμερο. Βέβαια σε λιτό τόνο λόγω και της οικονομικής κρίσης που περνάμε.

Περισσότερο φωτογραφικό υλικό εδώ…

Η ιδιαιτερότητα του Σαββάτου (12 Ιουνίου 2010) ήταν η παρουσία της Δημοτικής Χορωδίας Πύλης. Με μεράκι και δουλειά η κ. Μυρτώ Χαντζιάρα με ανώτερες σπουδές μουσικής δημιούργησε ένα σύνολο μελωδίας που απολαύσαμε όλοι.

Στη συνέχεια προβλήθηκε ταινία μικρού μήκους με θέμα την «Μάχη της Πόρτας», η οποία έγινε χάρη στο μεράκι του κ. Μίμη Οικονόμου και θα αποτελεί σημείο αναφοράς και περιουσιακό στοιχείο του Δήμου Πύλης.

Παραβρέθηκαν και τα μέλη του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγωνιστών Εαμικής Εθνικής Αντίστασης Αθηνών που κάθε χρόνο μας τιμούν με την φυσική τους παρουσία.

Την Κυριακή 13 Ιουνίου οι εκδηλώσεις άρχισαν με την επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε από τον Πρωτοπρεσβύτερο Πατέρα Λάζαρο Σταυραντώνη. Συνεχίστηκε με την κατάθεση στεφάνων από τις Πολιτικές & Στρατιωτικές Αρχές καθώς και τις Αντιστασιακές Οργανώσεις.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Πύλης κ. Κων/νος Κουφογάζος, ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Νομού Τρικάλων κ. Χρήστος Μαγκούφης, ο Βουλευτής και πρώην Υπουργός της ΝΔ κ. Σωτήρης Χατζηγάκης, ο Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος της ΤΕΔΚ κ. Μιχάλης Ταμήλος, ο κ. Δημήτριος Παλαιολογόπουλος ως εκπρόσωπος της Κεντρικής Επιτροπής του Πανελλαδικού Συνδέσμου Αγωνιστών Εαμικής Εθνικής Αντίστασης (ΠΣΑΕΕΑ Αθήνας), ο κ. Μποντίλας Κων/νος ως εκπρόσωπος ΠΟΑΕΑ Νομού Τρικάλων,  ο κ. Απόστολος Παπαδόπουλος ΠΣΑΕΕΑ Νομού Τρικάλων και ο κ. Γεώργιος Νιαβής ως εκπρόσωπος της Ενωμένης Εθνικής Αντίστασης.

Τέλος, ο λόγος δόθηκε στον κ. Μίμη Οικονόμου. Ως κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης έκανε μία εκτενή αναφορά στο ιστορικό αυτό γεγονός.

Ομιλία του κ. Μίμη Οικονόμου εδώ…