18 Ιούν 2024 12:37

Ενημερωτική  Εκδήλωση στον Δήμο Πύλης Πρόληψη  και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού – Εμμηνόπαυση

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στις 18.00 Στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλης, ενημερωτική εκδήλωση με θέμα..Α)Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού  και Β) Εμμηνόπαυση, όπου την παρακολούθησαν αρκετές γυναίκες.

Η Εκδήλωση οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Πύλης και του Παρτήματος Τρικάλων της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, σε συνεργασία με την ΚΟΙ.Δ.Κ.Α.Π.

Η Εκδήλωση άρχισε με εισήγηση του Προέδρου του Παραρτήματος Τρικάλων της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας κ. Γεώργιος Τσιάνος, που αναϕέρθηκε στον σκοπό αυτής της ενημέρωσης για το σοβαρό πρόβλημα του καρκίνου του μαστού, που αντιμετωπίζουν κατά κύριο λόγο οι γυναίκες και την μεγάλη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης του παραπάνω προβλήματος.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Τουρισμού κ. Στέϕανος Καλαμαράς, καλωσορίζοντας τους εισηγητές Επιστήμονες και τις παρευρισκόμενες γυναίκες. Σαν Δήμος πιστεύουμε ότι είναι ανάγκη πέρα από την επίλυση προβλημάτων καθημερινότητας, πέρα από την κατασκευή μεγάλων ή μικρών έργων, είναι επίσης σημαντικό να κάνουμε ότι μπορούμε για την υγεία των δημοτών μας.

Η πρόληψη η ενημέρωση ο έλεγχος η συνεργασία με τους ϕορείς Υγείας και σε Τοπικό και Εθνικό επίπεδο είναι απαραίτητο αν υπάρχουν για την προάσπιση της υγείας.

Ακολούθησε η εισήγηση της κ. Σάρρου Βασιλικής Ακτινολόγου που αναϕέρθηκε στο πρώτο θέμα της Πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού, συγχρόνως με την προβολή  σλαιτς.

Το Πρόβλημα το έχουμε εμείς οι γυναίκες και μετά σύγχρονα διαγνωστικά μέσα που έχουμε σήμερα, με την πρόληψη και την έγκαιρη  διάγνωση μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Όλες οι γυναίκες γύρω στα 55 θα το υποστούμε σίγουρα αυτό δεν πρέπει να μας πανικοβάλει δεν σημαίνει ότι θα πεθάνουμε, εάν προβούμε στις παραπάνω ενέργειες.

Επίσης σημαντικό είναι τόνισε η κ. Σάρρου στην ομιλία της η ψηλάϕηση από μόνες μας, ή ακόμα και του συζύγου μας, για να διαπιστώσουμε κάποιες ενδείξεις ειδικά την 8η ημέρα από την αρχή της περιόδου.

Επίσης η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου στηρίζεται στον προσυμπτωματικό έλεγχο.

Κατόπιν ακολούθησε η εισήγηση του κ. Μπαρτζιώκα Αθανασίου Γυναικολόγου που μίλησε για την Εμμηνόπαυση, που είναι η οριστική διακοπή της περιόδου που οϕείλεται στην παύση της λειτουργίας των ωοθηκών.

Αυτή εμϕανίζεται στις περισσότερες γυναίκες μεταξύ 45 έως και 55 ετών. Η γενετική προδιάθεση έχει μεγάλη σημασία. Να σημειώσουμε τόνισε ο κ. Μπαρτζιώκας ότι πριν από την εμμηνόπαυση προηγείται ένα χρονικό διάστημα ορμονικών διαταραχών και ακατάστατων περιόδων που ονομάζεται κλιμακτήριος.

Τέλος αναϕέρθηκε τι μπορεί να κάνει μια γυναίκα για να ανακουϕιστεί από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

[cycloneslider id=”8179″]