22 Μάι 2024 11:52

Εκπαίδευση στην Ορθολογική Χρήση των Γεωργικών Φαρμάκων

Ξεκίνησε την Δευτέρα ο 1ος κύκλος εκπαιδευτικών σεμιναρίων σχετικά με την ορθολογική χρήση των Γεωργικών Φαρμάκων, που διοργανώνονται από τον ΕΛΓΟ «Δήμητρα» και το Δήμο Πύλης. Αρχικός στόχος των σεμιναρίων είναι η κατάλληλη προετοιμασία των παραγωγών , ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στη διαδικασία που απαιτείται για την λήψη της απαραίτητης πλέον πιστοποίησης ψεκαστή για την χρήση των φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων. Απώτερος όμως σκοπός είναι η ουσιαστική κατάρτιση των ψεκαστών γεωργικών φαρμάκων πάνω στη σωστή χρήση αυτών των ουσιών, τόσο για την προστασία δημόσιας υγείας, της προσωπικής τους ασφάλειας, της προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και της αποτελεσματικότερης και οικονομικότερης εφαρμογής τους.
Η εκπαίδευση θα γίνει σε τρία τμήματα των 30 ατόμων σύμφωνα με τη χωροθέτηση της πλειοψηφίας των παραγωγών που εκδήλωσαν εγκαίρως το ενδιαφέρον τους στη Γεωπονική Υπηρεσία του Δήμου Πύλης και για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους αποτελείται από δύο τμήματα στο Δημοτικό Κατάστημα Λυγαριάς – 1ο τμήμα 28 και 29 Σεπτεμβρίου, 2ο τμήμα 1 και 2 Οκτωβρίου και 3ο τμήμα στο Δημοτικό Κατάστημα Φήκης στις 13 και 14 Οκτωβρίου. Βασικός ομιλητής είναι ο υπεύθυνος για το πρόγραμμα του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» Καλαμπάκας κ.Ζαμπούρας Σωτήρης, ενώ η διαδικασία οργανώθηκε από τη γεωπόνο του Δ.Πύλης κα.Φωτάκη Ευθυμία. Η εκπαίδευση επικεντρώνεται στις ορθές πρακτικές που θα πρέπει να ακολουθούν οι παραγωγοί κατά την εφαρμογή των γεωργικών φαρμάκων, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (όχι μόνο για την εξέταση αλλά και κατ’ ουσία), χορήγηση του σχετικού εκπαιδευτικού υλικού, ώστε οι παραγωγοί να μπορούν να επανέρχονται στις οδηγίες οποιαδήποτε στιγμή και μετά την απόκτηση του πιστοποιητικού, καθώς και σε δοκιμαστική online παρουσίαση της μορφής και διαδικασίας των εξετάσεων.
Τέλος ο Δήμος Πύλης σκοπεύει να συνεχίσει μια προσπάθεια που ξεκίνησε προ διετίας για την υλοποίηση προγράμματος διαχείρισης κενών συσκευασιών γεωργικών φαρμάκων, βασιζόμενος στο έντονο ενδιαφέρον των γεωργών και την πρόθεσή τους για στήριξη τέτοιας δράσης, με κύριο στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

 

[cycloneslider id=”ekpedefsi-stin-orthologiki-chrisi-ton-georgikon-farmakon”]