18 Απρ 2024 17:54

“Εκδήλωση για τα 11α Τσιαβαλιάρεια στην Πιαλεία του Δήμου Πύλης”

tn_tsiabalareia 2011Την Κυριακή 23 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν  στην Πιαλεία του Δήμου Πύλης τα 11α Τσιαβαλιάρεια.

Ο Βασίλειος Τσιαβαλιάρης από την Πιαλεία Τρικάλων υπηρετούσε ως σκοπευτής πολυβόλου στο 51ο Σύνταγμα Πεζικού και η θέση του ήταν στο 21ο φυλάκιο της ελληνο-αλβανικής μεθορίου.

Η ώρα είναι 5.00 τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου. Οι Ιταλοί αρχίζουν τη ρίψη όλμων και θραύσμα ενός όλμου τραυματίζει θανάσιμα τον Τσιαβαλιάρη. 

 Η Ελλάδα θρηνεί τον πρώτο νεκρό της, καμαρώνει τον πρώτο ήρωά της.

Οι στρατευμένοι του Νομού Τρικάλων κατά την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο μέτωπο των επιχειρήσεων και πολέμησαν με απαράμιλλο ηρωισμό, όπως και όλοι οι Έλληνες, προσφέροντας αρκετοί και τη ζωή τους για την υπεράσπιση της πατρίδας. 
Φωτογραφικό υλικό εδώ…

Η μελέτη, όμως, όλων των στοιχείων και ιδιαίτερα των σχεδιαγραμμάτων δείχνει ότι το 21ο φυλάκιο του 51ου ΣΠ ήταν επί της γραμμής των ελληνοαλβανικών συνόρων και δέχθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες την επίθεση της κύριας δύναμης των Ιταλών.

Η κεντρική ομιλία πραγματοποιήθηκε από τον φιλόλογο Ηλία Γιαννακόπουλο.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πατέρας Βησσαρίων από την Ι.Μ.Δουσίκου, ο πρεσβύτερος  Φώτης Κωτούλας, ο Δήμαρχος Πύλης Κων/νος Κουφογάζος, οι Βουλευτές Χρήστος Μαγκούφης, Νίκος Λέγκας ,ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης ,οι  Αντιδήμαρχοι Πύλης Ιωάννης Κουτσονάσιος, Ιωάννης Σου φλιάς, Βάιος Πάλλας, Νίκος Τόλιας , Αθανάσιος Πλαβός, οι δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτρης Καλατζής, Βαίτσα Μπουροκώστα, Φώτης Θέος, Κων/νος Δούλαλας, Κων/νος Μαράβας, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Καπέλος,  ο π.Βουλευτής Θεόδωρος Σκρέκας, ο αν.τομεάρχης προστασίας του πολίτη της Ν.Δ. Ηλίας Βλαχογιάννης, ο πολιτευτής του ΛΑΟΣ Κων/νος Πατέρας, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Πιαλείας Βασίλης Βασιλόπουλος ,ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Πιαλείας  Δημήτριος Παπαγιαννόπουλος, ο π.σχολικός σύμβουλος  Γεώργιος Παπαβασιλείου,ο Καθηγητής Παιδιατρικής Θεμιστοκλής Καρπάθιος, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας και του Ερυθρού Σταυρού  και πλήθος κόσμου.