23 Φεβ 2024 01:54

Ευχαριστήριο Ιωάννη Κ. Γιώτα

Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις τα προηγούμενα χρόνια μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων κ. Χρ. Μιχαλάκη, του Δημάρχου Πύλης κ. Κων/νου Μαράβα& της Δ/ντριας Εφορείας Αρχαιοτήτων (ΕφΑ) Τρικάλων καςΚρυσταλλίαςΜαντζανά, σχετικά με την έρευνα και αποκάλυψη των Αρχαιοτήτων της αρχαίας πόλης των Γόμφων, με ευχαρίστηση πληροφορούμαστε ότι επίκειται υπογραφή προγραμματικής σύμβασης πολιτιστικής ανάπτυξης, μεταξύ της ΠΕ Τρικάλων & της ΕφΑ Τρικάλων, μέσω της οποίας θα χρηματοδοτηθεί το έργο της ανασκαφής στους Γόμφους.

Ένα μεγάλο «Ευχαριστώ» σ’ αυτόν τον μεγάλο ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΝΔΡΑ, που τόλμησε να φέρει στην επικαιρότητα και να χρηματοδοτήσει αυτό το έργο, για την συνέχιση των ανασκαφών, όπου τα ευρήματα, αναμένεται να είναι μεγάλης αρχαιολογικής & ιστορικής αξίας και θα φανερώνουν την σχέση των αρχαίων προγόνων μας με τους Μακεδόνες της εποχής εκείνης.

Ένα μεγάλο «Ευχαριστώ» στον κ. Δήμαρχο  Κων/νοΜαράβα& στην Δ/ντρια της ΕφΑ Τρικάλων κα Κρυστ. Μαντζανά& τους συνεργάτες της, που έθεσαν ως στόχο τους την αποκάλυψη των αρχαιοτήτων των αρχαίων Γόμφων. Δεν θα μπορούσα να παραλείψω & τους προέδρους των τριών Κοινοτήτων οι οποίοι κι αυτοί προσεταιρίζονται & είναι υπέρμαχοι της ιδέας στο να συνεχισθούν οι ανασκαφές στους Γόμφους, ήτοι τους κ.κ. Κ. Ποντίκα(Γόμφων), Θ. Μπουτζιώλη(Παλ/ήρου) & Άρη Τσιώκου(Λυγαριάς), καθώς & τα παιδιά του Πολιτιστικού Συλλόγου Γόμφων, θέτοντας πάνω απ» όλα την ανάδειξη του πολιτισμού των ευκλεών προγόνων μας.

ΓΟΜΦΟΙ

Ένα χωριό που οι ιστορικές του ρίζες, χάνονται στα βάθη των αιώνων.

Μια περιοχή που άντεξε από τα πολλά χτυπήματα των αρχαιοκάπηλων, μια περιοχή στην οποία ό,τι βρέθηκε ή καταστράφηκε από τους αρχαιοκάπηλους, ή πολλά από αυτά ενδεχομένως να ταξίδεψαν σε «άλλες Πολιτείες», ενώ λίγα εκτίθενται στα διάφορα Μουσεία της χώρας(Αθηνών, Βόλου, Λάρισας, Καρδίτσας).

Διερωτώμαι;;; Γιατί στην Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, δεν υπάρχει έστω και μια φωτογραφία, από τα τόσα ευρήματα της αρχαίας πόλης των Γόμφων; Ας γυρίσουμε πίσω πολλά χρόνια, για να δούμε τι έγινε μέχρι σήμερα…

1ον Πέρασαν 60 χρόνια(1960), όταν οι αρχαιοκάπηλοι στον τύμβο «Λογγαράκος», κατέστρεψαν τάφο, με τα ευρήματα να έχουν ταξιδέψει σε «άλλες πολιτείες».

2ον Πέρασαν 42 χρόνια(1978), όταν η κοινότητα Γόμφων, ανοίγοντας δασικό δρόμο στα όρια Γόμφων – Παλ/ήρου – Μουζακίου, τεράστιοι ογκόλιθοι πέφταν στο γρεμό.

3ον Πέρασαν 38 χρόνια, όταν η Αρχαιολογική Υπηρεσία Βόλου, με τον Αρχαιολόγο κ. Λεων. Χατζηαγγελάκη, αποκάλυψε ένα από τα μεγαλύτερα αρχαία τείχη σε έκταση της Δυτ. Θεσσαλίας.

4ον Πέρασαν 22 χρόνια, όταν ο μακαριστός ιερέας εφημέριος του Ι. Ναού Αγ. Νικολάου της Ενορίας των Γόμφων Απ. Πασχάλης, θέλοντας να προβεί στην διάνοιξη της δυτικής εισόδου του Ναού,

αποκαλύφθηκαν από τους εργάτες δύο μαρμάρινες επιτύμβιες στήλες, τις οποίες είχε καταγράψει ο Lake το 1810 και η μία εξ αυτών φέρει την γραφή…: «ΠΟLIS ASTERI SYRIΩ».

Σε αυτόν τον ίδιο περιβάλλοντα χώρο ο Lake, κατέγραψε και άλλες μαρμάρινες επιτύμβιες στήλες που δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμα.

5ον Πέρασαν 22 χρόνια(1998), που με την σύσταση του Δ. Γόμφων με το Ν. «Καποδίστρια» οι 5 Κοινότητες Γόμφων, Παλαιομοναστήρου, Πηγής, Λυγαριάς και Δροσερού πλην της Μουριάς, με αποφάσεις των Τοπικών Συμβουλίων αλλάξανε την ονομασία του Δήμου από ΙΤΑΜΟΣ σε Δήμο ΓΟΜΦΩΝ & με την έγκριση της Νομαρχιακής Επιτροπής Συνενώσεων Ν. Τρικάλων & του Υπ. Εσωτερικών.

6ον Πέρασαν 20 χρόνια(2000), όταν με πρωτοβουλία του τότε Δημάρχου Γόμφων, αειμνήστου Νίκου Παλλαντζά, του Δημάρχου Μουζακίου κ. Θεοδ. Καφφέ, του Δημάρχου Αργιθέας κ. Γ. Κωτσού& του Δ. Ιθώμης, είχε συσταθεί διαδημοτική συνεργασία μεταξύ των τεσσάρων Δήμων και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτ. Θεσσαλίας με Δ/ντή τον κ. Λεων. Χατζηαγγελάκη, που δυστυχώς όμως παρέμεινε στα συρτάρια των Υπηρεσιών.

7ον Πέρασαν 20 χρόνια(9ος του 2000), όταν ο αείμνηστος Νίκος Παλλαντζάς Δήμαρχος Γόμφων, έπεισε την Αρχαιολογική Υπηρεσία Λάρισας, να προβεί σε ανασκαφή στον «λαβωμένο» τύμβο «Λογγαράκο», έστω και με τον τρόπο που έγινε  ήρθαν στην επιφάνεια σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα(6 κιβωτιόσχημοι μακεδονικοί τάφοι με πολλά κτερίσματα), που σήμερα βρίσκονται στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας.

Για την επιβράβευση όλων αυτών των εργασιών, ο τότε Νομάρχης κ. Στεφ. Πατραμάνης, προσέφερε οικονομική βοήθεια στον Δ. Γόμφων 7.000.000 δραχμές, εκ των οποίων ο Δ. Γόμφων τα 5εκ τα διέθεσε στο παλιό Δημ. Σχολείο Γόμφων & τα 2 εκ. διατέθηκαν για εργασίες στον αρχαιολογικό χώρο Γόμφων.

8ον Πέρασαν 7 χρόνια(2013), όταν ο γράφων ως ο τότε πρόεδρος της ΤΚ Γόμφων, υπέβαλα σε όλους τους πολιτικούς φορείς ολοκληρωμένο φάκελλο σχετικά με την αρχαιολογική υποβάθμιση των Γόμφων και της ευρύτερης περιοχής του Ν. Τρικάλων & για τον ορισμό τόπου στέγασης των αρχαιολογιών ευρημάτων του Νομού.

Με απόφαση του ΔΣ Δ. Πύλης & του Υπ. Πολιτισμού (ΥΠΠΟΤ/ΔΑΑΠ/Φ04Α-323/97857/1650/29/11/2011) εγκρίθηκε η μεταφορά και στέγαση αρχαιοτήτων του Ν. Τρικάλων στο ισόγειο του κτιρίου του Δημ. Καταστήματος Γόμφων. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι κανείς δεν ασχολήθηκε με τον φάκελλο, εκτός από τον κ. Μιχαλάκη!!!

Πρόσφατα δημοσιεύθηκε στον τοπικό Τύπο ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημ. Παπαστεργίου, μαζί με την ΕφΑ Τρικάλων, πήραν την απόφαση δημιουργίας Αρχαιολογικού Μουσείου στην πόλη των Τρικάλων. Ευελπιστούμε κ. Δήμαρχε ότι το δικό μας Μουσείο στα Τρίκαλα θα στεγάσει όλα τα ευρήματα απ’ όλα τα Μουσεία της χώρας που ανακαλύφθηκαν στο Νομό, ήτοι, Γόμφων, Πέλλινας, Φαλώρειας, Τρίκκης κι όχι αυτά να βρίσκονται εκτός του τόπου που τα  γέννησε.

Κε Μιχαλάκη, κε Περιφερειάρχη Κ. Αγοραστέ, σε εσάς προσβλέπει ο τρικαλινός λαός & το πιστεύει, ότι ο Νομός μας με τον πλούσιο αρχαιολογικό θησαυρό των αρχαίων του πόλεων και με τη ταυτόχρονη δημιουργία Αρχαιολογικού Μουσείου στα Τρίκαλα, όλα αυτά τα ευρήματα θα επιστρέψουν στον τόπο τους.

Το δε αρχαίο τείχος, γιατί όχι και το αρχαίο θέατρο εντός ή εκτός της αρχαίας πόλης των Γόμφων, θα αποτελέσει πόλο έλξης Ελλήνων & ξένων επισκεπτών.

Δεν μένει παρά επ[ανασύσταση της διαδημοτικής συνεργασίας των τριών Δήμων (Πύλης, Μουζακίου, Αργιθέας), για την ένταξη του μεγάλου αυτού έργου στα άμεσα σχέδια του Υπ. Πολιτισμού.

Με τιμή Ιωάννης Κ. Γιώτας

Πρώην Γραμματέας της ΤΚ Γόμφων

Πρόεδρος της ΤΚ Γόμφων του Καλλικρατικού Δ. Πύλης

Πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Κοινοτικών Υπαλλήλων Ν. Τρικάλων

Επίτιμο μέλος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Καποδιστριακού Δ. Γόμφων