02 Οκτ 2023 21:19

“Δήμος Πύλης: Ενημέρωση και προστασία από την εποχική γρίπη”

Φυλλάδια παρέλαβε ο Δήμος Πύλης από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. για την ενημέρωση και προστασία από την εποχική γρίπη.

Η εποχική γρίπη είναι λοίμωξη που οφείλεται στον ιό της γρίπης, ο οποίος μπορεί να προσβάλλει οποιοδήποτε άτομο.

Τα συμπτώματα είναι υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, πόνος στο λαιμό, βήχας, πόνοι στις αρθρώσεις, δυσκολία στην αναπνοή και σπανιότερα έμετος ή διάρροια.

Η γρίπη μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, ιδίως: άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας (χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, του καρδιαγγειακού, νευρολογικά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης κ.α.), άτομα προχωρημένης ηλικίας, εγκύους, ακόμα και υγιή άτομα σε μικρό ποσοστό.

Η γρίπη μεταδίδεται εύκολα, κυρίως με τα σταγονίδια που μεταφέρονται με το βήχα και το φτάρνισμα.

Η γρίπη αντιμετωπίζεται συνήθως μόνο με αντιπυρετικά, υγρά και ξεκούραση. Σε μερικές περιπτώσεις ο οικογενειακός ιατρός  μπορεί να δώσει αντι-ιικά φάρμακα.

Τα μέτρα προστασίας από την γρίπη είναι: το αντιγριπικό εμβόλιο, η τήρηση απλών κανόνων υγιεινής, όπως: πλένουμε προσεκτικά και συχνά τα χέρια μας, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη με χαρτομάντιλο μιας χρήσης και όχι με την παλάμη μας, όταν βήχουμε ή /και φτερνιζόμαστε, αποφεύγουμε να αγγίζουμε το στόμα, τη μύτη και τα μάτια, αποφεύγουμε το συνωστισμό σε κλειστούς χώρους, παραμένουμε στο σπίτι, μακριά από το σχολείο ή την εργασία εάν είμαστε άρρωστοι.

Ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη είναι ο ετήσιος εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο που κυριότερα γίνεται τους φθινοπωρινούς μήνες. Το εμβόλιο είναι ασφαλές και κλινικά δοκιμασμένο εδώ και πολλά χρόνια.

Σε δηλώσεις του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Υγείας του Δήμου Πύλης κ. Ιωάννης Κουτσονάσιος αναφέρει: “Τα φυλλάδια θα διανεμηθούν  στους δημότες μας με τη συνεργασία του Δήμου και του Κέντρου Υγείας Πύλης. Επίσης καλούμε τους προέδρους των Τ.Κ. να παραλάβουν φυλλάδια από τα δημοτικά καταστήματα προκειμένου  να φτάσουν σε όλες τις τοπικές κοινότητες ώστε να ενημερωθούν οι κάτοικοι για την εποχική γρίπη”.