23 Φεβ 2024 02:26

Δελτίο Τύπου “Υδροηλεκτρικό Έργο Μεσοχώρας”

Μετά την θετική απόφαση – εισήγηση  του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλης, σε πρώτη φάση, θετικά  γνωμοδότησε για τη μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Υδροηλεκτρικού έργου στη Μεσοχώρα και το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας.

Παρών στην Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ήταν ο Δήμαρχος Πύλης Κωνσταντίνος Μαράβας.

Τοποθετήθηκε λέγοντας και τονίζοντας «…..την σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλης  με την αναγκαιότητα της λύσης αποκατάστασης με δίκαια αντιμετώπιση των απωλειών (οικονομικών, ψυχολογικών, ιδιοκτησιακών και κοινωνικών) των θιγομένων κατοίκων έγκαιρα και έγκυρα.

Ο οικισμός Μεσοχώρας έχει 332 κατοικίες και 350 βοηθητικά κτίσματα. Είμαστε απόλυτοι στην συνέχεια, στην διατήρηση, στην μετεγκατάσταση, στα έργα υποδομής……….».

Έτσι ένα σημαντικό ενεργειακό, περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό έργο που βρίσκεται σε τελματώδη κατάσταση εδώ και τρεις δεκαετίες μπαίνει στην τελική ευθεία υλοποίησης.

Τόσο από τον Δήμο Πύλης όσο και από την Περιφέρεια Θεσσαλίας το έργο χαρακτηρίζεται ως “έργο πνοής και ζωής για την περιοχή”.

Είναι βέβαιο πως πρόκειται για ένα έργο που θα φέρει θέσεις εργασίας, θα αξιοποιήσει τουριστικά την περιοχή, θα παράγει μεγάλες ποσότητες “πράσινης” ενέργειας αλλά και θα δώσει τη δυνατότητα να γίνουν εφικτοί οι στόχοι της «Ευρώπης 2020», δηλαδή το 20% της ενέργειας που παράγεται να είναι φιλική στο περιβάλλον.

Επιπλέον  θα αποφευχθεί η χρήση τεράστιων ποσοτήτων λιγνίτη από τα ενεργειακά μας αποθέματα, ενώ παράλληλα θα μειωθεί σημαντικά η ρύπανση του περιβάλλοντος από τις εκλύσεις διοξειδίου του άνθρακα και θα πάψει η χώρα μας να πληρώνει ετησίως περί τα 4 εκ. ευρώ στο χρηματιστήριο των ρύπων.

Θα υπάρξει αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής.

Η τοπική κοινωνία, οι κάτοικοι της Μεσοχώρας έχουν μόνο να κερδίσουν από τα οφέλη που θα προκύψουν, χρειάζεται η συναίνεση των κατοίκων. Οι όποιες δεσμεύσεις έχουν ληφθεί στο θέμα των απαλλοτριώσεων όλες θα υλοποιηθούν, κανείς δεν θα αδικηθεί και τόσο ο Δήμος όσο και η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα είναι παρούσα για να το διασφαλίσει αυτό.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΛΗΣ

 

[cycloneslider id=”deltio-tipou-idroilektriko-ergo-mesochoras”]