23 Ιούλ 2024 02:59

“Χαιρετισμός του Δημάρχου Πύλης στη Μάχη της Πόρτας.”

tn_omilia dimarhouΑγαπητοί μου συνδημότες,

Βασικό στοιχείο της αυτογνωσίας ενός λαού και ειδικότερα ενός τόπου είναι η γνώση του παρελθόντος και της ιστορίας του.

Σήμερα τιμούμε και ταυτόχρονα θυμόμαστε.

Θυμόμαστε το ήθος και τη λεβεντιά, των πρωταγωνιστών της ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΣ 65 χρόνια μετά, στις 8 & 9 Ιουνίου του 1943. Σήμερα στέλνουμε σε όλους μηνύματα ομοψυχίας, ιερής συγκίνησης και ευγνωμοσύνης. Θυμόμαστε τα λόγια του Παλαμά που μας λέει: «Η ιστορία είναι το έργο και το θαύμα των ολίγων. Τη δημιουργούν οι ήρωες και οι μάρτυρες. Χωρίς της πατρίδας την εικόνα και την ιδέα, δεν υπάρχει κίνηση και αγώνας, θυσία και προκοπή».

Ωστόσο είναι αναγκαίο και επιβεβλημένο να θυμηθούμε τα 250 παλικάρια της Εθνικής Αντίστασης που έδρασαν στα στενά της πόρτας για να ανοίξουν την πόρτα της εθνικής μας ανεξαρτησίας, τις θυσίες των παλαιοτέρων γενεών.

Από αυτήν την ηρωική πράξη ας αντλήσουμε όλοι μας δύναμη, αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία για το μέλλον.

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΣ, καθώς και άλλες μάχες που έδωσαν οι πρωταγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, θα στέκει πάντα φωτεινός φάρος και θα εμπνέει τις επόμενες γενιές.

Δικαίως λοιπόν, σήμερα, σκεπτόμαστε, υποκλινόμαστε και τιμούμε αυτούς τους ευγενικούς ήρωες που έδειξαν ότι η Πατρίδα και η Ελευθερία βρίσκονται πέραν του θανάτου.

κ. Υπουργέ της Δικαιοσύνης,

Κυρίες και κύριοι,

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πύλης, ομόφωνα αποφάσισε την ανέγερση μνημείου Εθνικής Αντίστασης σε τούτο το χώρο που βρισκόμαστε σήμερα. Γιατί σε τούτο το χώρο 3 μήνες μετά τη ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΣ στις 11 Σεπτεμβρίου του 1943 η Ιταλική Μεραρχία Πινερόλο συνθηκολόγησε και υπόγραψε εδώ που καθόμαστε σήμερα την παράδοσή της στον ΕΛΑΣ.

Από αυτό το Βήμα επιτρέψτε μου να στείλω τους θερμούς χαιρετισμούς όλων των δημοτών, στον Καπετάνιο Τάσο Μίμη Μπουκουβάλα και στον Γιώργο Ζαρoγιάννη τον επονομαζόμενο (Καβαλάρη), τόσο σ΄ αυτούς όσο και στις οικογένειές τους και σε όλους εκείνους που έγραψαν ιστορία σε τούτο τον τόπο. Δυστυχώς όμως ο νόμος της φθοράς του χρόνου δεν εξαιρεί ούτε τους ήρωες. Δεν τους επέτρεψε εφέτος να βρίσκονται κοντά μας.

Ειλικρινά, σας ευχαριστώ για την σημερινή σας παρουσία.

Σας ευχαριστώ.