21 Απρ 2024 15:23

“Χαιρετισμός του Δημάρχου Πύλης στη Μάχη της Πόρτας – 14 Ιουνίου 2009”

Αγαπητοί μου συνδημότες.

Βασικό στοιχείο της αυτογνωσίας ενός λαού και ειδικότερα ενός τόπου είναι η γνώση του παρελθόντος και της ιστορίας του.

Σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε και ταυτόχρονα να θυμηθούμε.

Να θυμηθούμε το ήθος και τη λεβεντιά, των πρωταγωνιστών της ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΣ 66 χρόνια μετά, στις 8 & 9 Ιουνίου του 1943. Να θυμηθούμε  τα 210 παλικάρια της Εθνικής Αντίστασης που έδρασαν στα στενά της πόρτας για να ανοίξουν την πόρτα της εθνικής μας ανεξαρτησίας. Να θυμηθούμε τις θυσίες της γενεάς που όρθωσε το ανάστημά της απέναντι στον επίδοξο κατακτητή. Στους ανθρώπους που στάθηκαν όρθιοι και αγέρωχοι απέναντι στην Ιστορία, εκπληρώνοντας το χρέος τους. Σ΄ αυτούς που έδειξαν, με το παράδειγμά τους, ότι η προσήλωση στην ιδέα της Ειρήνης και της Ελευθερίας, καθώς και στα ιδεώδη της Δημοκρατίας δεν αναγνωρίζει «ρεαλισμούς» και δεν συμβιβάζεται με αισθήματα ηττοπάθειας και αποδοχής της νομοτελειακής επικράτησης του ισχυρότερου. Σήμερα στέλνουμε σε όλους μηνύματα ομοψυχίας, ιερής συγκίνησης και ευγνωμοσύνης.  Θυμόμαστε τα λόγια του Παλαμά που μας λέει: «Η ιστορία είναι το έργο και το θαύμα των ολίγων. Τη δημιουργούν οι ήρωες και οι μάρτυρες. Χωρίς την ιδέα της πατρίδας, δεν υπάρχει κίνηση και αγώνας, θυσία και προκοπή».

Ωστόσο είναι αναγκαίο και επιβεβλημένο, από αυτήν την ηρωική πράξη να αντλήσουμε όλοι μας δύναμη, αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία για το μέλλον.

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΣ, καθώς και άλλες μάχες που έδωσαν οι πρωταγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, θα στέκει πάντα φωτεινός φάρος και θα εμπνέει τις επόμενες γενιές.

Δικαίως λοιπόν, σήμερα, σκεπτόμαστε, υποκλινόμαστε και τιμούμε αυτούς τους ευγενικούς ήρωες που έδειξαν ότι η Πατρίδα και η Ελευθερία βρίσκονται πέραν του θανάτου.

 κ. Βουλευτά της Βουλής των Ελλήνων του ΄΄Σύριζα΄΄ αγαπητέ φίλε και συντοπίτη Φώτη Κουβέλη. Κυρίες και κύριοι.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πύλης, ομόφωνα αποφάσισε την ανέγερση μνημείου Εθνικής Αντίστασης σε τούτο το χώρο που βρισκόμαστε σήμερα.  Γιατί σε τούτο το χώρο 3 μήνες μετά τη ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΠΟΡΤΑΣ στις 11 Σεπτεμβρίου του 1943 η Ιταλική Μεραρχία Πινερόλο συνθηκολόγησε και  υπόγραψε εδώ που καθόμαστε σήμερα την παράδοσή της στον ΕΛΑΣ. Εξήντα έξι χρόνια μετά, το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης είναι πραγματικότητα.

Θέλαμε σ΄αυτό το χώρο ο κάθε περαστικός, διαβάτης να κοντοστέκεται, να αποτίει τον οφειλόμενο φόρο τιμής, να αποτελεί ζωντανό κύτταρο μνήμης, αλλά και να επαινεί τους απανταχού αγωνιστές, γιατί ορθά έπραξαν για τη δική μας  ελευθερία.

Ειλικρινά, σας ευχαριστούμε για την σημερινή σας παρουσία.

Σας ευχαριστώ.