24 Ιούν 2024 02:18

“Αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πύλης.”

tn_dimotiko symboulioΣτην τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλης στο Δημοτικό Κατάστημα στις 30 Σεπτεμβρίου 2008, ημέρα της εβδομάδας Τρίτη, ελήφθησαν οι κατωτέρω αποφάσεις:

 

Στο ξεκίνημα της Συνεδρίασης, σε πρώτο χρόνο, ελήφθη απόφαση για την έγκριση του Απολογισμού – Ισολογισμού & Αποτελεσμάτων Χρήσης οικονομικού έτους 2008 του Δήμου Πύλης, με την παρουσία των ορκωτών Λογιστών και της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου Πύλης.

ΟΜΟΦΩΝΑ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ.

Κατά την παρουσίαση του Απολογισμού ο Δήμαρχος αναφέρθηκε ως κατωτέρω:

«Κυρία και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι έγινε μία μεγάλη προσπάθεια την περσινή χρονιά. Αρκεί να σκεφτούμε ότι ήταν η πρώτη μας χρονιά σαν νέα Δημοτική Αρχή. Αποδεικνύεται ότι ενώ είχαμε λιγότερα έσοδα, ενώ είχαμε παραλάβει από την απελθούσα Δημοτική Αρχή δυσβάστακτο χρέος, κατορθώσαμε να μειώσουμε το χρέος αυτό κατά 41%. Και αυτό με μόνο τα δικά μας έσοδα και την χρηστή διαχείριση, δεδομένου ότι δεν εισέρευσαν επιχορηγήσεις από την κεντρική διοίκηση λόγω του προβλήματος των πυρκαϊών στην Πελοπόννησο, κλπ.

Είμαστε σε μία μεταβατική περίοδο δηλ. στο τέλος του Γ΄ Κ.Π.Σ. και στην αρχή έναρξης του Δ΄ Κ.Π.Σ., γνωστού και ως ΕΣΠΑ. Όμως καταφέραμε αυτό που σας παρουσιάζουμε σήμερα με συλλογική προσπάθεια, με την βοήθεια των υπηρεσιών και του προσωπικού μας, με την τεχνική μας υπηρεσία, με τους Αντιδημάρχους και όλοι μαζί τελικά.

Δεν βρέθηκε ούτε μία μελέτη έτοιμη για να τρέξουμε στο Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, όμως με συντονισμένες κινήσεις τρέξαμε όσο παραπάνω μπορούσαμε. Είχαμε το κομμάτι της ΣΑΤΑ για να καλύψουμε υποθέσεις αναθέσεων – έστω και σταδιακά – . Το κάναμε αυτό συνετά και φέραμε το αποτέλεσμα της μείωσης.

Τα αποτελέσματα του 2008 είναι πολύ καλλίτερα.

Συμφωνώ απόλυτα με την παρατήρηση των ορκωτών για την παρατηρούμενη δυσκολία είσπραξης εσόδων. Εκεί πρέπει να κατευθυνθούμε και να ρίξουμε το βάρος ώστε να υπάρξει ισονομία και ισοπολιτεία μεταξύ των δημοτών μας.

Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βαδίζουμε μέσα σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία. Υπάρχει η διαφάνεια στις δράσεις μας και η λογική του αυστηρού ελέγχου, έτσι ώστε να μην αφήνεται καμία υπόνοια, «μακριά από μας» αυτό.

Ως επιστέγασμα το λέω: Αυξήσαμε τα χρεώγραφα. Συμμετείχαμε σε Νομικά Πρόσωπα με αξιοπιστία και σοβαρότητα, στο ΚΕΝΑΚΑΠ με αύξηση του μετοχικού μας διαθέσιμου, στην ΔΕΚΑΔΗΠ με επιτυχία, στο ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΕΩΝ ΜΕ ΠΟΤΑΜΙΑ με προσωπική μου παρουσία στο Διοικητικό Συμβούλιο, στην ΠΑΔΥΘ, στην ΑΝΕΝΤ, στο ΚΕΚ Νομαρχίας, στην ΔΕΥΑ Πύλης και σε άλλους Φορείς.

Πέρυσι πήραμε απόφαση για λήψη δανείου ύψους 600.000 Ευρώ περίπου και αντί αυτού εκταμιεύσαμε μόνο το ποσό των 284.000 Ευρώ. Δεν χρειάστηκε στην παρούσα φάση. Δεν μας έπιασε «η λαιμαργία» μόνο και μόνο για να εντυπωσιάσουμε. Τόσα μας χρειάστηκαν τόσα πήραμε.

Όλα αυτά είναι στοιχεία που μας δείχνουν ο Δήμος μας περπάτησε, αυτή την στιγμή είναι ο μόνος Δήμος που πληρώνει με ζεστό χρήμα. Πληρώνει τους εργαζομένους του, τους προμηθευτές του, τους εργολάβους, τους αιρετούς.

Να τονίσω ότι οι κοινωνικές δομές στον Δήμο μας λειτουργούν κανονικά, παρά το γεγονός των παρακρατηθέντων πόρων, σε σχέση με τους όμορους Δήμους.

Δεν πρέπει όμως να σταματήσει εδώ η προσπάθεια. Σίγουρα η εμπειρία μας δίνει μεγαλύτερα εφόδια και καλλίτερες προϋποθέσεις για τη καινούργια χρονιά.

Μετά από αυτές τις παρατηρήσεις αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω για μία ακόμη φορά όλους τους εμπλεκομένους στην εργασία του Απολογισμού και σε σας προσωπικά κ. Παπαποστόλου».

 

Σε δεύτερο χρόνο, στη συνέχεια δεύτερης Συνεδρίασης, ελήφθησαν οι κατωτέρω αποφάσεις:

 

1ον:«Συμμετοχή Δήμου Πύλης σε Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δημοτικής Συγκοινωνίας ( ΣΥΝ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ) – Υπογραφή σύμβασης με ΚΤΕΛ Ν. Τρικάλων».

ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ η συμμετοχή του Δήμου μας στο Πρόγραμμα ΣΥΝ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ που εξελίσσεται και θα υλοποιηθεί από 01.11.2008 μέχρι 31.12.2009.

Το Πρόγραμμα είναι κατάκτηση των Δήμων, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών – Υπουργείου Μεταφορών και της ΚΕΔΚΕ.

Αποτελεί μία σημαντική παρέμβαση και θα συμβάλλει αποφασιστικά στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη αλλά και στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής των συνδημοτών μας.

Για τον Δήμο μας εγκρίθηκε ποσό ύψους 54.981 Ευρώ.

Ήρθαμε σε συνεργασία με την Διοίκηση του ΚΤΕΛ Ν. Τρικάλων και πρέπει να προβούμε στην υπογραφή σύμβασης μεταξύ μας.

Το αντικείμενο της σύμβασης είναι η ανάθεση από τον Δήμο στο ΚΤΕΛ της εκτέλεσης του παραπάνω Συγκοινωνιακού έργου, την λειτουργία δηλαδή Λεωφορειακών γραμμών και την πυκνότερη μετακίνηση των δημοτών μας.

2ον:«Συζήτηση & λήψη απόφασης επί προτάσεως Ι.Τ.Α. περί Διοικητικής Μεταρρύθμισης».

ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ:

Α π ο δ έ χ ε τ α ι, ως ώριμη και ενδεχομένως ως αναγκαιότητα των σημερινών δεδομένων, την ιδέα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ο Δήμος Πύλης είναι κεντροβαρής Δήμος και τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει είναι σημαντικότατα.

Υπάρχουν και λειτουργούν στον Δήμο μας ολοκληρωμένες Διοικητικές Υπηρεσίες, Δ.Ο.Υ., Ο.Τ.Ε., Τράπεζες, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Αστυνομία, Γραφεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Δασονομείο, Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης κ.λ.π.

Δεν διακατεχόμαστε από φοβικά σύνδρομα και είμαστε ανοικτοί για κάθε συνεργασία, πράγμα που συμβαίνει και σήμερα με τους όμορους Δήμους.

Δεν πρέπει όμως να είναι κριτήριο συνενώσεων μόνο το πληθυσμιακό μέγεθος αλλά το γεγονός της δυνατότητας των νέων Δήμων να εξυπηρετήσουν τους πολίτες. Δεν πρέπει να χαθεί η αλληλεγγύη, η κοινωνική δομή, η αμεσότητα στην καθημερινότητα και στις ανάγκες του πολίτη.

Εκφράζουμε την θετική μας στάση πάνω στο θέμα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης όχι με χωροταξικά κριτήρια αλλά υπό την προϋπόθεση της γενναίας χρηματοδότησης των πρωτοβάθμιων Ο.Τ.Α. για να επιλύσουν χρονίζοντα προβλήματά τους.


3ον:«Περί σύστασης Επιτροπής για την διερεύνηση απόκτησης των μετοχών ΠΥΛΗ Α.Ε.».

Ως γνωστόν είμαστε μέτοχοι στην Ανώνυμη Εταιρία ΠΥΛΗ Α.Ε. με ποσοστό περίπου 21%. Είναι η Εταιρία που εκμεταλλεύεται το Ξενοδοχείο στην Πόρτα-Παναγιά.

Οι μέτοχοι της Εταιρίας εδώ και καιρό επιθυμούν να προβούν στην πώληση των μεριδίων τους. Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα δυστυχώς δεν είναι και η καλλίτερη τόσο για τον Δήμο μας όσο και για την περιοχή μας αυτό καθ΄ αυτό.

Προτείνεται η συγκρότηση Επιτροπής η οποία θα εξετάσει σε βάθος την υπάρχουσα κατάσταση, των σημερινών οικονομικών μεγεθών της Εταιρίας, σε συνεργασία με οικονομικούς λογιστές και νομική υποστήριξη και να προβεί στην καταγραφή έκθεσης η οποία θα έλθει σε επόμενη Συνεδρίαση για να οριστικοποιήσει το Σώμα τις σκέψεις του για το μέλλον της Επιχείρησης.

ΟΜΟΦΩΝΑ εγκρίθηκε ως κάτωθι:

1. κ. Κων/νος Κουφογάζος – Δήμαρχος

2. κ. Πατέρας Κων/νος – Αντιδήμαρχος

3. κ. Κωστάκης Σωτήριος – Δημοτικός Σύμβουλος και

4. κ. Τσόλας Κων/νος – Δημοτικός Σύμβουλος από την ελάσσονα Αντιπολίτευση δεδομένου ότι υπήρξε η παντελής απουσία της Μείζονος Αντιπολίτευσης.


4ον:«Επιστροφή αδικαιολογήτως ληφθέντος χρηματικού ποσού από Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων».

Από το Τ.Π.& Δανείων το έτος 2001 με το αριθμ. 473/09.02.2001 Διπλότυπο Η΄ Γραμματίου εισπράχθηκε από τον Δήμο μας ποσό ύψους 5.548,52 Ευρώ.

Τούτο εισπράχθηκε ως μη εδικαιούτο ο Δήμος, πράγμα το οποίο φαίνεται από το αριθμ. 113514/27.09.2007 έγγραφο του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων καθώς και από την βεβαίωση του Δημοτικού υπαλλήλου κ. Τσαχρήστου Παναγιώτη.

ΟΜΟΦΩΝΑ εγκρίθηκε η απόδοσή του ως άνω ποσού.

 

5ον:«Επικαιροποίηση της αριθμ. 93/2005 απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου Πύλης για την σύναψη δανείου και την προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού».

Με παλιότερη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είχε προγραμματιστεί η λήψη δανείου για την προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού, ύψους 100.000 Ευρώ.

Πιστεύουμε ότι η ύπαρξη μηχανημάτων βοηθά τον Δήμο μας στο να παρέχει καλλίτερες υπηρεσίες στον δημότή μας.

Με δεδομένο ότι τα οικονομικά του Δήμου μας αντέχουν στην δανειοδότηση αυτού του ύψους προτείνεται η λήψη δανείου από το Τ.Π.& Δ. για τον παραπάνω σκοπό.

Τα μηχανήματα που θα αγοραστούν από το ελεύθερο εμπόριο είναι τα κάτωθι:

Χορτοκοπτικό μηχάνημα – λεπίδα για το RAM – και μία σκούπα αυτοκινητούμενη.

Μετά την απόφασή μας αυτή θα επανέλθουμε ξανά στο Δημοτικό Συμβούλιο με την παρουσίαση των όρων της σύμβασης και άλλων μεγεθών.

ΟΜΟΦΩΝΑ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ.


6ον:«Ανάθεση εκτέλεσης εργασιών έργου με τίτλο «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ΣΤΟ ΔΔ ΠΥΛΗΣ».

Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου προέβη στην εκπόνηση της τεχνικής έκθεσης του έργου με τίτλο «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ΣΤΟ ΔΔ ΠΥΛΗΣ», Προϋπολογισμού δαπάνης 6.936,87 Ευρώ, η οποία υπάρχει στον φάκελό σας.

Προτείνεται η απευθείας ανάθεση υλοποίησής του από τον ΑΦΟΙ ΚΩΤΟΥΛΑ Ο.Ε.- Ε.Δ.Ε.

Η χρηματοδότηση του έργου αυτού προέρχεται από ΣΑΤΑ 2008.

ΟΜΟΦΩΝΑ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ.

 

7ον:«Κατανομή πιστώσεων για λειτουργικές ανάγκες Σχολικών Μονάδων Δήμου Πύλης».

ΟΜΟΦΩΝΑ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ η κατανομή πιστώσεων με σκοπό την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των Σχολικών Μονάδων του Δήμου μας, μετά την απόφαση-εισήγηση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας.

 

8ον:«Επί της αριθμ. 05/2008 απόφασης της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας με θέμα «Επίλυση προβλημάτων στην Σχολική Κοινότητα».

ΟΜΟΦΩΝΑ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ η απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας καθώς και η ανάληψη δράσης για την επίλυση προβλημάτων που αφορούν και απασχολούν το Σχολικό Συγκρότημα Λυκείου & 1ου – 2ου Γυμνασίου Πύλης και είναι τα κάτωθι:

1ον: Η ανάγκη δημιουργίας νέων αιθουσών διδασκαλίας κάτω από την πίεση εφαρμογής νέων Προγραμμάτων μαθησιακού χαρακτήρα,

2ον: Η αλλαγή της χρήσης των κοινόχρηστων χώρων σε αίθουσες διδασκαλίας δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων και απαιτείται η λήψη μέτρων,

3ον: Η άμεση αναγκαιότητα κατασκευής Αίθουσας Γυμναστικής ταλανίζει και ταλαιπωρεί την μαθητική νεολαία εδώ και τριάντα χρόνια.

4ον: Η περίφραξη του ανατολικού μέρους του Σχολείου, με σκοπό την διαφύλαξη των χώρων.

Οι πολίτες, οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, η Μαθητική Κοινότητα, ο Σύλλογος Διδασκόντων διαμαρτύρονται και ζητούν την επίλυση τους.

9ον:«Παύση λειτουργίας ενεργών ΧΑΔΑ Δήμου Πύλης».

Από την Περιβαλλοντική Αναπτυξιακή Δυτικής Θεσσαλίας Α.Ε. ( Π.Α.ΔΥ.Θ. Α.Ε.) με το αριθμ. Πρωτ. 277/17.09.2008 έγγραφο της μας ενημερώνει ότι στο τέλος Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους θα αρχίσει η δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΑ Ν. Τρικάλων και των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ).

Παράλληλα θα πρέπει να παύσει η λειτουργία των ενεργών Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) και να ξεκινήσει η διαδικασία αποκατάστασής των.

Κατόπιν αυτού πρέπει να προβούμε στην λήψη απόφασης για την παύση λειτουργίας των ενεργών ΧΑΔΑ που βρίσκονται στον Δήμο μας.

ΟΜΟΦΩΝΑ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ.


10ον:«Μετατόπιση – παραλλαγή δικτύου διανομής ΔΕΗ στο τ.δ. Κοτρωνίου».

Από την Δ.Ε.Η. Τρικάλων, κατόπιν δικής μας παρέμβασης, κοστολογήθηκαν εργασίες μετατόπισης του δικτύου της στο τοπικό διαμέρισμα Κοτρωνίου.

Το ποσό ανέρχεται σε ποσό ύψους 1.095,73 Ευρώ με ενσωματωμένο το Φ.Π.Α.

ΟΜΟΦΩΝΑ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ.

11ον:«Έγκριση Μελέτης Ανανέωσης Περιβαλλοντικών Όρων του πριστηρίου Ξυλείας ιδιοκτησίας ΑΦΟΙ ΕΥΑΓ. ΓΡΑΒΑΛΟΥ Ο.Ε.».

Αναβλήθηκε για επόμενη Συνεδρίαση.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΜΠΑΛΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ