19 Ιούν 2024 00:16

Aνάπλαση της πλατείας Δημαρχείου Πύλης με προϋπολογισμό 1.163.664,40 €

Ένα πολύ σημαντικό έργο υλοποιείται στην Πύλη, η πλατεία Δημαρχείου.

Η πλατεία Δημαρχείου, παραδοσιακός τόπος συνάθροισης και κοινωνικής δραστηριότητας τόσο για του κατοίκους του οικισμού, όσο και για το σύνολο των δημοτών, είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Πύλη, από χωροταξική και λειτουργική άποψη. Είναι ένας χώρος με ιδιαιτέρως συμβολικό χαρακτήρα.

Επιπλέον, βαρύνουσας σημασίας, λόγω του ότι βρίσκεται πάνω στον άξονα της νέας Εθνικής οδού Τρικάλων-Άρτας, στην δυτική έξοδο της πόλης προς τους τουριστικούς προορισμούς της Νότιας Πίνδου, και καθώς λειτουργεί ως «μεταβατικός τόπος» στο ενδιάμεσο του αστικού και του φυσικού τοπίου του οικισμού, προσφέροντας δυνατότητες σύνδεσης με την παρόχθια περιοχή του Πορταϊκού ποταμού. Η σύνδεση αυτή συμβάλλει στη δυνητική αξία της πλατείας Δημαρχείου, ως κόμβος σύνδεσης με τα πολιτιστικά μνημεία που βρίσκονται στην  παρόχθια περιοχή του Πορταϊκού ποταμού. (Βυζαντινή εκκλησία & οικισμός της Πόρτας Παναγιάς, Τοξωτή πέτρινη γέφυρα).

Η ανάγκη για τη δημιουργία μιας σύγχρονης πλατείας πρόκυψε από την άναρχη και μη λειτουργική διάταξη χρήσεων της υφιστάμενης, και την αισθητική της υστέρηση, που δε συνάδει με την εικόνα μιας σύγχρονης πόλης – και έδρας, του ομώνυμου δήμου.

Εξαιτίας της σημαντικότητας του χώρου, ο Δήμος Πύλης αποφάσισε τον επανασχεδιασμό της πλατείας και  προχώρησε σε  Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό  Ιδεών. Κύριο ζητούμενο του διαγωνισμού ήταν η διαμόρφωση ενός ενιαίου, λειτουργικού δημοτικού χώρου, που να αναδεικνύει τα στοιχεία που συνυπάρχουν (αστικό και φυσικό τοπίο), και να εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες, δημιουργώντας ένα πρότυπο χώρο συνάθροισης, που να δίνει στον επισκέπτη πολλαπλές επιλογές χρήσης και δραστηριοτήτων. Στα αποτελέσματα του  Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών στηρίχθηκε η πρόταση.

Η χρηματοδότηση της μελέτης του έργου έγινε από το Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ και η χρηματοδότηση της κατασκευής του έργου από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 1.163.664,40 €.

 

Περιγραφή της νέας πλατείας

Στην αρχή της πλατείας οργανώνονται οι Χώροι Πολιτισμού. Το Μνημείο Εθνικής Αντίστασης τοποθετείται σε θέση εμφανή από τον κεντρικό δρόμο του οικισμού και το Δημαρχείο. Στη συνέχεια οργανώνεται ένα αμφιθέατρο με μεγάλης έκτασης πλατεία ~630μ2, με δυνατότητα οργάνωσης πλήθος εκδηλώσεων. Ακολουθεί η περιοχή με το υποδαπέδιο σιντριβάνι στην «καρδιά» της πλατείας, με τους πίδακες νερού, που συντελούν στην δημιουργία μικροκλίματος δροσιάς τους καλοκαιρινούς μήνες. To στέγαστρο που βρίσκεται σε σχετική εγγύτητα με τους πίδακες νερού, είναι εξοπλισμένο με ανεμιστήρες οροφής, πράγμα που βελτιώνει την αίσθηση δροσισμού. Πιθανή επιπλέον χρήση του στεγάστρου είναι η οργάνωση εκθέσεων με θέματα που αφορούν τον οικισμό.

Μετά την καμπή του δρόμου οργανώνονται οι Χώροι Αναψυχής με περιοχή με κούνιες και μεγάλων διαστάσεων καθιστικά πολλαπλών χρήσεων.

Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν στον χώρο ανάπλασης, περιορίζονται στο λιγότερο δυνατόν προκειμένου να μη διασπάται η προσοχή του επισκέπτη από ετερόκλιτες σε υλικότητα επιφάνειες. Η παραπάνω επιλογή ενισχύει την σχεδιαστική αρχή της ροϊκότητας ενός κυρίαρχου υλικού –το νερό για το ποτάμι- και συγκεκριμένα του εμφανούς σκυροδέματος. Η επιλογή του οφείλεται σε δύο παραμέτρους:

  • το εμφανές σκυρόδεμα με την σύστασή του, το χρώμα του αλλά και την ανεπεξέργαστη τελική όψη της επιφάνειάς του, ως υλικό, πλησιάζει τα φυσικά πετρώματα.
  • η χρήση του επιτρέπει την κατασκευή καμπύλων μορφών – που είναι ένα από τα ζητούμενα της πρότασης- μέσω της μεθόδου της έγχυσης σε ειδικά διαμορφωμένα καλούπια, δίνοντας την εντύπωση ενός φυσικού και ανεπιτήδευτου αποτελέσματος.

Όσον αφορά την δαπεδόστρωση, αυτή καλύπτεται με κυβόλιθους τσιμέντου προκειμένου να πλησιάζει σε ένα όσο το δυνατόν πιο φυσικό αποτέλεσμα και να λειτουργήσει ως οπτική συνέχεια με τις κατασκευές από σκυρόδεμα που δημιουργούνται στον χώρο της ανάπλασης. Η διάταξη των κυβόλιθων από τσιμέντο είναι γραμμική, προκειμένου να εμπλουτίσει τις ρευστές και καμπύλες σχεδιαστικές χαράξεις με την έντονη και αυστηρή γραμμικότητα του περιβάλλοντος αστικού ιστού και να ενισχύσει την συνδιαλλαγή τους. Σημειώνεται ότι, προτείνεται η χρήση δύο χρωμάτων για τους κυβόλιθους: ένα κυρίαρχο στους τόνους του εμφανούς σκυροδέματος των κατασκευών και ένα, σε μικρότερης κλίμακας χρήση, σε πιο σκούρο τόνο, προκειμένου να κάνει πιο έντονη και  δραματική την κατά μήκος κίνηση της πλατείας που προαναφέρθηκε.

Για την επένδυση των κερκίδων του θεάτρου, των καθιστικών πάγκων, καθώς και την επιστέγαση του θεάτρου θα τοποθετηθούν σανίδες ξυλείας IROKO, για ένα πιο φιλικό και ζεστό προς τον χρήστη περιβάλλον.

Όσον αφορά τον χώρο της παιδικής χαράς, αυτός επιστρώνεται με σταθεροποιημένο χώμα, το οποίο δημιουργεί μια επίπεδη επιφάνεια κίνησης, δίνει ένα φυσικό αισθητικό αποτέλεσμα και η επιφάνειά του δεν υπερθερμαίνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω της σύστασής του. Ωστόσο, στα σημεία όπου προβλέπεται να τοποθετηθούν τα όργανα της παιδικής χαράς, και στην αντίστοιχη επιφάνειας ασφαλείας που ορίζει ο κατασκευαστής τους, τοποθετείται ελαστικό, χυτό δάπεδο ασφαλείας, όπως ορίζουν οι προδιαγραφές.

Τέλος, κατά μήκος του ορίου του χώρου ανάπλασης με την εθνική οδό Τρικάλων-Άρτας και μέχρι το σημείο της νέας εισόδου-εξόδου προς αυτή, τοποθετούνται διαφανή ηχοπετάσματα προκειμένου να αποφευχθεί η όχληση από τον δρόμο ταχείας κυκλοφορίας και συγχρόνως να εξασφαλιστούν οι απαιτήσεις για ηχοπροστασία του χώρου της παιδικής χαράς.

Θα διατηρηθούν τα υφιστάμενα δέντρα σε μεγάλο βαθμό και θα ενισχυθεί το πράσινο  τμηματικά προκειμένου να παραχθεί το επιθυμητό αρχιτεκτονικό και αισθητικό αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα, κατά μήκος του τεχνητού πρανούς και μπροστά από την  υφιστάμενη συστάδα των πεύκων, σημειακά επιλέχθηκε  δενδρώδη φύτευση από ενδημικά είδη όπως η κατάλπη και η κουτσουπιά. Η σύνθεση αυτών θα ενισχύσει τον προστατευτικό καθώς και τον φυσικό χαρακτήρα της συγκεκριμένης χωρικής ενότητας. Στα σημεία που το παραπάνω πρανές «συναντά» την πλατεία τοποθετούνται περιοχές χαμηλής φύτευσης με θαμνώδη και ποώδη ενδημικά φυτά όπως το δενδρολίβανο, η λεβάντα, οι τσιντόνιες, κλπ. Τα διαφορετικά χρώματα και οι υφές των θάμνων θα προσδώσουν ποικιλομορφία στον χώρο, υπογραμμίζοντας συγχρόνως την εποχικότητα. Ταυτόχρονα, χαμηλότεροι θάμνοι θα συμβάλλουν στην σταδιακή αποκλιμάκωση της φύτευσης αφήνοντας έναν ανοιχτό ορίζοντα στους περιβάλλοντες ορεινούς όγκους. Αντίστοιχα ποώδη φυτά θα χρησιμοποιηθούν και στα πρανή στο εσωτερικό της πλατείας. Τέλος, κατά μήκος της οδού Ηρώων 1940 θα τοποθετηθούν αρσενικές δαμασκηνιές προκειμένου να προσφέρουν σκίαση στους πεζούς αλλά και στους ποδηλάτες. Η επιλογή αυτή βασίστηκε στην ανθεκτικότητα, στην μη καρποφορία καθώς και στο ριζικό σύστημα του εν λόγω δένδρου.

Όσον αφορά καθιστικά της νέας πλατείας, θα είναι μόνιμες κατασκευές από εμφανές σκυρόδεμα ενσωματωμένες στον συνολικό σχεδιασμό και στα σημεία που υποδεικνύονται στο γενικό σχέδιο της κάτοψης. Σημειακά, και ενσωματωμένες στις παραπάνω μόνιμες κατασκευές τοποθετούνται διαμορφώνονται καθιστικές επιφάνειες από ξύλινες δοκούς.

Με όμοια τελική επιφάνεια και κατασκευή από μπετόν θα είναι το νέο υπαίθριο θέατρο.

Η φωταγώγηση της πλατείας θα γίνει εξολοκλήρου με λαμπτήρες τεχνολογίας LED.

Θα τοποθετηθούν φωτεινές στήλες κατά μήκος της οδού Ηρώων 1940, ύψους 4,00μ., χαμηλός φωτισμός στα φυτικά πρανή και κρυφός φωτισμός εντοιχισμένος στο δάπεδο στους πίδακες του νερού και στα καθιστικά σύνολα. Στο χώρο των εκδηλώσεων τοποθετούνται τοξωτοί ιστοί που θα καλύπτουν τις ανάγκες φωτισμού θεάτρου και κρυφός φωτισμός χαμηλής έντασης στις κερκίδες του θεάτρου. Επιδαπέδιος φωτισμός θα τοποθετηθεί και για τις ανάγκες ανάδειξης του Μνημείου. Ιστοί ύψους 4,00μ. θα τοποθετηθούν κατά μήκος της διαδρομής από την πλευρά του πρανούς. Τέλος, επιδαπέδια φωτιστικά θα τοποθετηθούν κατά μήκος της πορείας όδευσης πεζών στο εσωτερικό της πλατείας.