23 Ιούλ 2026 05:16
ΑΡΧΙΚΗ
AΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διαδρομή 4η – Για ψαγμένους

ΓΑΡΔΙΚΙ – ΑΘΑΜΑΝΙΑ

 

ΗΜΕΡΑ 1η

Σήμερα ξεκινάμε την περιπέτεια μας σε ένα από τα πιο αυθεντικά, άγρια και συνάμα γοητευτικά κομμάτια της ελληνικής φύσης. Η διαδρομή που ξεκινά από την ιστορική Πύλη Τρικάλων και ανηφορίζει προς τα ορεινά χωριά του Ασπροποτάμου, με επίκεντρο το Γαρδίκι και την Αθαμανία, είναι μια εμπειρία που μένει ανεξίτηλη.

Ιδανικό το ξεκίνημα της εκδρομής μας καθώς πολύ σύντομα στην είσοδο του φαραγγιού συναντάμε το ιστορικό τοξωτό γεφύρι της Πύλης (Αγίου Βησσαρίωνα). Επιβεβλημένη η στάση για να περπατήσουμε πάνω στα πέτρινο καλντερίμι του, να ακούσουμε τον ήχο του ποταμού και να βγάλουμε τις πρώτες φωτογραφίες με φόντο το καταπράσινο φαράγγι. Συνέχεια της διαδρομής και στα σημεία εκατέρωθεν της γέφυρας Κονδύλη παρατηρούμε πολύχρωμες πτυχώσεις των πετρωμάτων που εντυπωσιάζουν. Όσο ανεβαίνουμε σε υψόμετρο εμφανίζονται τα έλατα, το πράσινο κυριαρχεί ενώ η απρόσκοπτη θέα στις γύρω κορυφές μαγνητίζει το βλέμμα.  Για το μεσημεριανό μας γεύμα επι του κεντρικού οδικού άξονα ή με μικρές παρακάμψεις όπως π.χ. στο χωριό Κοτρώνι, και μέχρι τον τελικό μας προορισμό υπάρχουν πολλές επιλογές για κρεατικά , πιάτα κυνηγιού μέχρι και φρέσκα ψάρια, ενώ θα βρούμε εξαιρετικές παραδοσιακές ταβέρνες.

Πλέον η διαδρομή σε όλο και μεγαλύτερο υψόμετρο προδιαθέτει τον επισκέπτη, καθώς το τοπίο αλλάζει σταδιακά και το πυκνό δάσος της ελάτης αρχίζει να αγκαλιάζει τον δρόμο, ώσπου απλώνονται μπροστά μας τα Περτουλιώτικα λιβάδια. Και εδώ η στάση επιβάλλεται καθως το τοπίο είναι παραμυθένιο. Εδώ μπορούμε να κάνουμε χαλαρή πεζοπορία, να βγάλουμε όμορφες φωτογραφίες ή ακόμα και να κάνουμε μια σύντομη βόλτα με άλογα.

Συνεχίζουμε τη διαδρομή μας και αφού περάσουμε από τους παραδοσιακούς οικισμούς Πύρρα, Δέση και Άγιο Νικόλαο (Καμνάι,) θα κάνουμε μια στάση στον Άγιο Νικόλαο Ασφάκας για να θαυμάσουμε τη μικρή πέτρινη εκκλησία που αποτελεί στολίδι της περιοχής και προσελκύει πλήθος επισκεπτών, ενώ εντύπωση προκαλεί η εικόνα του Αγίου Νικολάου που βρίσκεται ζωγραφισμένη πάνω στον βράχο. Συνεχίζουμε και μετά από μια γεμάτη όμορφες εικόνες διαδρομή φτάνουμε το απόγευμα στο Γαρδίκι, που μαζί με την Αθαμανία (Μουτσιάρα) αποτελούν δύο εμβληματικά χωριά του νομού Τρικάλων.  Το όμορφο και ξακουστό Γαρδίκι, σκαρφαλωμένο σε μια απότομη πλαγιά της Κακαρδίτσας με υψόμετρο 1000 εώς 1170 μέτρων, είναι ένα από τα σημαντικότερα βλαχοχώρια της Ελλάδας.

Στην πρώτη γνωριμία μας με το χωριό, θα περιηγηθούμε στα λιθόστρωτα καλντερίμια για να θαυμάσουμε τις παραδοσιακές πέτρινες βρύσες και τα πέτρινα αρχοντικά με τις κεραμοσκεπές, δείγματα της εξαιρετικής τέχνης των Ηπειρωτών και ντόπιων μαστόρων της πέτρας. Αργότερα θα καταλήξουμε στο Μεσοχώρι, την τεράστια κεντρική πλατεία του χωριού, σημείο αναφοράς και επίκεντρο της κοινωνικής, πολιτιστικής και οικονομικής ζωής του Γαρδικίου. Από εδώ η θέα στις απέναντι κορυφές κόβει την ανάσα. Στις επιλογές εστίασης, στην κεντρική πλατεία θα βρούμε παραδοσιακές ταβέρνες και ψητοπωλεία για να δοκιμάσουμε ντόπια κρεατικά, βλάχικες πίτες και τοπικά τυριά.

 

ΗΜΕΡΑ 2η

Η περιήγησή μας ξεκινά νωρίς το πρωί από την καρδιά του χωριού, την κεντρική πλατεία, με  παραδοσιακό ελληνικό καφέ ή ένα ντόπιο τσάι του βουνού σε κάποιο από τα παραδοσιακά καφενεία.

Στη συνέχεια, καθώς το Γαρδίκι αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για περιήγηση, ξεκινάμε για μια εξερεύνηση στις γύρω περιοχές. Σε μικρή απόσταση από το Γαρδίκι προς την κοίτη του άνω Αχελώου,  κρυμμένη μέσα σε ένα τοπίο και άγριας φυσικής ομορφιάς, μας περιμένει η Γέφυρα Αλεξίου. Εδώ ο Αχελώος κυλάει με ορμή σμιλεύοντας τα βράχια, ενώ  κυριαρχούν πυκνά δάση φυλλοβόλων, αιωνόβια πλατάνια, και απότομες ορθοπλαγιές που ορθώνονται σαν φυσικά τείχη.

Για μια πιο ξεχωριστή εμπειρία, θα ακολουθήσουμε μια διαδρομή που περιλαμβάνεται συνήθως στις λίστες με τις ομορφότερες του πλανήτη. Ο αυχένας του Μπάρου, ένας δρόμος-θρύλος που για αιώνες έπαιζε καθοριστικό ρόλο στη ζωή των ορεινών πληθυσμών, είναι το πέρασμα που ενώνει οδικώς τη Θεσσαλία με την Ήπειρο. Στα 1905 μέτρα βρίσκεται ίσως στο μεγαλύτερο υψόμετρο από κάθε άλλον ασφαλτωμένο δρόμο της Ελλάδας, ενώ αποτελεί μια από τις πιο άγριες, εντυπωσιακές και θρυλικές ορεινές διαδρομές της χώρας καθώς η οδήγηση γίνεται , μεταφορικά και κυριολεκτικά, «πάνω από τα σύννεφα.

Επιστροφή στο Γαρδίκι και ελεύθερος χρόνος για το μεσημεριανό μας γεύμα στην κεντρική πλατεία. Από εδώ μπορούμε έπειτα να εξερευνήσουμε τα θρησκευτικά μνημεία του χωριού, αρχής γενομένης από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου που είναι η κεντρική εκκλησία του χωριού, ένας ναός σε ρυθμό βασιλικής με τρούλο, χτισμένος με πέτρα το 1700 μετά Χριστών. Η μητρόπολη του χωριού λειτουργεί κάθε Κυριακή του καλοκαιριού και πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου. Θα δούμε επίσης τον Προφήτη Ηλία (1913), τον  Άγιο Αθανάσιο(1893), και  το μοναστήρι Aνταποδόσεως της Θεοτόκου (1830). Ενδιαφέρον παρουσιάζουν το λαογραφικό μουσείο στο παλιό Δημοτικό Σχολείο, όπως και απομεινάρια της ιστορικής Βλαχόστρατας  στην παλιά είσοδο του χωριού.

Το καλοκαίρι στην πλατεία και αναλόγως την περίοδο, λαμβάνουν χώρα σημαντικά πανηγύρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ξεχωρίζει το ετήσιο πανηγύρι της Παναγίας από 14 εώς 17 αυγούστου στην πλατεία του χωριού με πλήθος κόσμου, ενώ  πολιτιστικές εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα επίσης στη γιορτή των Αγίων Αναργύρων (01-07), του Προφήτη Ηλία (20-07) και στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος (06-08). Τυχόν συμμετοχή μας σε κάποια από αυτές τις εκδηλώσεις αποτελεί βιωματική εμπειρία και προσφέρει μια γνωριμία με την αυθεντική βλάχικη παράδοση της Πίνδου.

 

ΗΜΕΡΑ 3η

Σήμερα το πρωινό μας βρίσκει στην γοητευτική Αθαμανία (Μουτσιάρα) , στους πρόποδες της Πίνδου και σε υψόμετρο 940μ., σε μια περιοχή κατάφυτη από έλατα. Η μέρα μας ξεκινά στην πανέμορφη κεντρική πλατεία με τα αιωνόβια πλατεία. Σε ένα από τα παραδοσιακά καφενεία,  οι ντόπιοι θα μας μιλήσουν για τη Δρακότρυπα, το παράξενο άνοιγμα στην κορυφή Περτούσα  που η τοπική παράδοση το αποδίδει στον δράκο που καταδίωξε η Αγία Παρασκευή. Στη συνέχεια, ξεκινάμε έναν χαλαρό περίπατο στα πέτρινα, ανηφορικά καλντερίμια του οικισμού για θαυμάσουμε τα δίπατα αρχοντικά με τα ξύλινα χαγιάτια. Στα θρησκευτικά μνημεία, Η σπουδαιότερη εκκλησία η οποία βρίσκεται στο κέντρο του χωριού είναι η Αγία Παρασκευή που κάποτε αρκετούς μοναχούς και 12 κελιά. Άλλα χριστιανικά μνημεία είναι η μεταμόρφωση του Σωτήρος, ο ναός του Αγίου Αθανασίου, στον οποίο σώζονται παλιές τοιχογραφίες, καθώς και τα ξωκλήσια των 12 Αποστόλων, του Αι Γιάννη και του Προφήτη Ηλία. Το μεσημέρι μετά το περπάτημα και με τον καθαρό αέρα του βουνού να ανοίγει την όρεξη, μας περιμένουν οι παραδοσιακές ταβέρνες γύρω από την πλατεία  που στρώνουν τα τραπέζια τους κάτω από τη δροσιά των δέντρων, όπου θα δοκιμάσουμε τοπικά εδέσματα.

Το απόγευμα σειρά έχει μια επίσκεψη στην  Ιχθυοκαλλιέργεια Αθαμανίας, μια  μοναδική οικογενειακή μονάδα εκτροφής πέστροφας στα ορεινά των Τρικάλων σε ειδυλλιακή τοποθεσία και αποτελεί προορισμό που θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους.

Ο ιδιοκτήτης της εταιρίας που είναι Γεωπόνος (με ειδικότητα ζωικής παραγωγής- τμήματος ιχθυοκαλλιέργειας) θα σας ενημερώσει και θα σας λύσει κάθε απορία. Η μονάδα λειτουργεί από το 2004 και αφορά  την παραγωγή νωπής και καπνιστής πέστροφας.

Ο επισκέπτης μπορεί να ξεναγηθεί στην μονάδα, να μάθει την διαδικασία παραγωγής από την αναπαραγωγή των γεννητόρων μέχρι την τελική εξαλίευση, όπως επίσης και την διαδικασία παραγωγής καπνιστής πέστροφας και να απολαύσει φρέσκα τοπικά προϊόντα μέσα στη φύση. Μπορεί επίσης να πάρει νωπή και καπνιστή πέστροφα σε κατάλληλη συσκευασία μεταφοράς (φελιζόλ).

Αργότερα και προς το βράδυ, επιστρέφουμε για ένα ελαφρύ δείπνο ή ένα δροσερό ποτό στην πλατεία, όπου οι ρυθμοί πέφτουν. Λόγω του υψομέτρου και της απουσίας φωτορύπανσης, ο νυχτερινός ουρανός της Αθαμανίας είναι έντυπωσιακός και η βραδιά κλείνει με έναν σύντομο νυχτερινό περίπατο κάτω από έναν από τον έναστρο ουρανό.

 

ΗΜΕΡΑ 4η

Στη συνέχεια, γεμάτοι εμπειρίες και όμορφες εικόνες και, παίρνουμε σιγά σιγά το δρόμο της επιστροφής. Στην πορεία μπορούμε να σταματάμε κατα βούληση σε κάποια από τα πολυάριθμα σημεία θέας , στα περτουλιώτικα λιβάδια , στα αξιοθέατα ή και στα όμορφα χωριά  που γνωρίσαμε τις προηγούμενες μέρες. Κατά την έξοδο μας από τον ορεινό όγκο κάνουμε μια στάση στη γραφική κωμόπολη της Πύλης, όπου καταστήματα  πώλησης τοπικών προιόντων προσφέρουν αγνά, παραδοσιακά προϊόντα της θεσσαλικής γης, όπως χειροποίητα ζυμαρικά, μέλι, όσπρια, βότανα και τοπικά αποστάγματα. Εάν ο χρόνος το επιτρέπει, μπορούμε να απολαύσουμε τον καφέ μας γύρω από την πλατεία δημαρχείου ή με θέα το ποτάμι και τα στενά του Πορταικού.

 

*** Η διαμονή μας μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά βούληση και ανάλογα με τη ροή του προγράμματος σε οποιοδήποτε κατάλυμα της περιοχής προορισμού. Οι παραδοσιακοί ξενώνες διαθέτουν υπέροχη θέα και προσφέρουν μεταξύ άλλων δωμάτια ντυμένα με ξύλο και πέτρα τα οποία διαθέτουν δικό τους τζάκι, δημιουργώντας αμέσως μια αίσθηση θαλπωρής.

Συνολική χιλιομετρική απόσταση διαδρομών:*124 χιλιόμετρα

Οδική περιήγηση στον αυχένα Μπάρου (προαιρετικά): 60-70 χιλιόμετρα

*Από και προς Πύλη

**Ισχυρή πρόταση επιπλέον διανυκτέρευσης στην περιοχή για τους λάτρεις της περιπέτειας αποτελεί η δυνατότητα για River Trekking στο φαράγγι στενό Αθαμανίας, μια αυθεντική περιπέτεια μακριά από τα πολυσύχναστα τουριστικά μονοπάτια. Η πεζοπορία και ποταμοδιάσχιση στο Στενό Αθαμανίας είναι μια από τις πιο συγκλονιστικές εμπειρίες που μπορεί να προσφέρει η ελληνική φύση. Η δραστηριότητα είναι  για ηλικίες άνω των 12 ετών και  πραγματοποιείται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με την απαραίτητη επίβλεψη και καθοδήγηση από επαγγελματίες συνοδούς – οδηγούς βουνού.

Εναλλακτικά στην περιοχή υπάρχει και η δυνατότητα για Rafting στον Αχελλώο.