24 Φεβ 2024 14:29

«40ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«40ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ»

 

Μετά την πανδημία του COVID 19, με την κανονικότητα να έρχεται δειλά δειλά, ξανάρχεται και διεξάγεται φέτος το 40ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ των ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ στο Περτούλι.

Το Πανελλήνιο Σαρακατσάνικο Αντάμωμα, γεννήθηκε εδώ, στην Πύλη και στο Περτούλι.

Και θα γίνεται πάντα εδώ.

Γιατί εδώ, η φύση δένει με την παράδοση και η ελπίδα με τον Θεό.
Γιατί εδώ, είναι ο τόπος που πραγματικά ανήκουν οι Σαρακατσαναίοι και τους αξίζει.

«Στράτα, βουνά, χειμαδιά».

Οι τρεις αυτές λέξεις αρκούν για να περιγράψουν τους Σαρακατσάνους: νομαδική κτηνοτροφική φυλή με ιδιαίτερο τρόπο συλλογικής ζωής.

Με αξίες, με ιδανικά.

Με την οικογένεια μπροστά.

Με την παιδεία και τον Πολιτισμό σε κάθε στιγμή της μακραίωνης διαδρομής τους.

Όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να μας απομακρύνουν από τις παραδόσεις και τις αξίες μας, τόσο θα μας συσπειρώνουν γύρω από αυτές…
Το Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων αποτελεί θεσμό για ολόκληρη τη χώρα και είναι χρέος μας να το στηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο.

Έτσι και φέτος στις 24-25 και 26 του Ιουνίου ο Δήμος Πύλης αγκαλιάζει και θα αγκαλιάζει στο διηνεκές την προσπάθεια, με στόχο «κάθε χρόνο και καλύτερα».

Στο πλαίσιο αυτό έγινε σύσκεψη στο Δημαρχείο Πύλης σύσκεψη μεταξύ αντιπροσωπείας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσάνων με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Γεώργιο Μουτσιάνα & των αρμόδιων Αντιδημάρχων  Πολιτισμού κ. Γεωργίου Τζιορτζιώτη, Πολ. Προστασίας &Αγρ. Ανάπτυξης κ. Χρ. Ζιάκα, του Γεν. γραμματέα του Δήμου κ. Στεφ. Παιδή& του ειδικoύ συνεργάτη του Δημάρχου κ. Χρ. Γκρέκου, με βασικό θέμα συζήτησης την αρτιότερη οργάνωση του 40ου Ανταμώματος των Σαρακατσαναίων.

Στην συνέχεια τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των Σαρακατσαναίων συναντήθηκε στον χώρο διεξαωγής των εκδηλώσεων και είχαν συνεργασία με τον Αντιδήμαρχο Πύλης κ. Ούτρα Κωνσταντίνο.

        Οι φετινές εκδηλώσεις είναι συνδεδεμένες με τα 200 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση απέναντι στον Τουρκικό ζυγό.

        Και αποκτούν ιδιαίτερη σημασία.

 

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΥΛΗΣ