13 Ιούν 2024 23:21

37ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα το 37ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων, που πραγματοποιήθηκε στα Περτουλιώτικα λιβάδια.

Σαρακατσαναίοι από κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και από το εξωτερικό συμμετείχαν στις τριήμερες εκδηλώσεις που ολοκληρώθηκαν σήμερα.

Άλλωστε, τι είναι το Αντάμωμα; είναι ο θησαυρός της Παράδοσης που εποπτεύει τη ζωή μας, μας θυμίζει ποιοι είμαστε και μας εμποδίζει να ξεχάσουμε αλλά και να τα χάσουμε…

Η παρουσία του Προέδρου της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν καταλυτική. Πλήθος κόσμου, πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί και άλλοι.

Σύντομους χαιρετισμούς έκαναν ο Γεώργιος Μουτσιάνας – Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων, ο Κώστας Αγοραστός (Περιφερειάρχης Θεσσαλίας), ο Δήμαρχος Πύλης, Κωνσταντίνος Μαράβας, η εκπρόσωπος των Σαρακατσάνων Βουλγαρίας και ο Πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κυριάκος Μητσοτάκης: “……Είμαι πολύ χαρούμενος και συγκινημένος που είμαι εδώ κοντά σας! Χρειαζόμαστε τη θέληση και το πείσμα που εσείς επιδεικνύετε, για να ξεπεράσουμε την κρίση, για να ξανασταθούμε όλοι μαζί ενωμένοι, δυνατοί και υπερήφανοι. Ενότητα στηριγμένη στην αλήθεια και την αξιοπιστία και όχι σε ψέματα & αυταπάτες”.

Για το φετινό θέμα που ήταν αφιερωμένο στη νέα γενιά που αναγκάστηκε να μεταναστεύσει ο κ. Μητσοτάκης είπε σχετικά: ” Είναι δυστυχώς ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που δημιούργησε η “κρίση” των τελευταίων ετών, με τεράστιο οικονομικό & κοινωνικό κόστος για την πατρίδα μας. Σας δίνω το λόγο μου ότι είναι βασική μου προτεραιότητα να γυρίσουν και πάλι αυτά τα παιδιά πίσω στην πατρίδα μας”.

 

 

Ο Δήμαρχος Πύλης καλωσόρισε τους παρευρισκομένους λέγοντας:

«…..Φίλες και φίλοι,

Σαρακατσάνισσες και σαρακατσαναίοι,

Υψηλοί προσκεκλημένοι,

Σας καλωσορίζω στο όμορφο Περτούλι, στο δικό μας Περτούλι και στο δικό σας συνάμα Περτούλι.

κ. Πρόεδρε της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ,

αγαπητέ Κυριάκο Μητσοτάκη, είμαι σίγουρος ότι εκτός από Κρητικός, είστε και Θεσσαλός και Σαρακατσάνος. Είστε ένας από μας. Είστε η ελπίδα της Χώρας στο ΑΥΡΙΟ, μέσα στο γκρίζο του ΣΗΜΕΡΑ.

Καλώς ήλθατε στο 37ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ μας.

Σαρακατσάνισσες και σαρακατσαναίοι,

Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι ανάμεσα σε ανθρώπους που κοσμούν την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Νομό μας και την Ελλάδα ολόκληρη.

Διαβάζοντας την ιστορία των Σαρακατσαναίων είδα τα εξής: « Η φυλή σας είναι οι Έλληνες των Ελλήνων. Γιατί η πορεία σας είναι πάντα προς τα ψηλώματα. Εκεί όπου οι κορφές των βουνών αγγίζουν την ίδια την καρδιά του Ουρανού».

Ξεχωρίζετε γιατί δεν φοβάστε να κοιτάξετε τον ήλιο κατάματα.

Ξεχωρίζετε γιατί σας βρίσκουμε πάντα στην κορυφή ή στον δρόμο προς την κορυφή, περήφανους και αδούλωτους».

Σας συγχαίρω γιατί κρατάτε ψηλά το «λάβαρο» της παράδοσης και στο πέρασμα των αιώνων διατηρήσατε τα έθιμα, τις συνήθειες, τους κανόνες συμπεριφοράς και διαβίωσης με τρόπο πιστό και αυθεντικό.

Και πιο πολύ χαίρομαι γιατί νέοι άνθρωποι έχουν αναλάβει τα σκήπτρα της παράδοσης και συνεχίζουν συνδέοντας το παρελθόν με το μέλλον.

Σαρακατσάνισσες και σαρακατσαναίοι,

Η Πατρίδα μας, οκτώ χρόνια τώρα ζει στα άγονα, σε παγωμένα και αφιλόξενα «χειμαδιά».

Είναι πατριωτικό καθήκον και χρέος όλων μας, με αισιοδοξία και πίστη στα ιδανικά μας, με ενότητα, με συλλογική προσπάθεια, με ομοψυχία, να φέρουμε την άνοιξη στην πατρίδα μας. Να ανθίσει το χαμόγελο στον Έλληνα και πάλι.

Σήμερα η εθνική αναγέννηση δεν θα γίνει με πολέμους. Θα βασίζεται σε αξίες και ιδανικά.

Ας δώσουμε ξανά στα παιδιά μας την πίστη στον Θεό, την φιλοπατρία και θα δούμε την νέα γενιά να δημιουργεί μία καινούργια Ελλάδα.

Μία Ελλάδα περήφανη, μαχητική, δημιουργική.

Σαρακατσάνισσες και σαρακατσαναίοι,

Σαν Δήμος Πύλης αγκαλιάζουμε την πρωτοβουλία σας, το ΑΝΤΑΜΩΜΑ σας που ξεκινά από μακριά και θα πάει πολύ μακριά.

Θα είμαστε δίπλα σας, σε ότι χρειάζεστε, γιατί σας θεωρούμε συνδημότες μας.

Οι στόχοι σας είναι και δικοί μας στόχοι.

κ. Πρόεδρε της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ,

φίλε Κυριάκο Μητσοτάκη, σας προσκαλώ και του χρόνου στην ίδια εκδήλωση με την ιδιότητα του Κυβερνήτη της Χώρας.

Εύχομαι καλή υγεία, καλό καλοκαίρι και πάντα επιτυχίες».