Καλώς ήλθατε στον Δήμο Πύλης!

Καλώς ήλθατε στον Δήμο Πύλης!

Λίγα λόγια να γνωρίζετε που βρίσκεστε…
Από τους αρχαίους Γομφαίους, τους Αίθηκες και τους πολεμοχαρείς Αθαμάνους, στον περιπλανόμενο Ασκληπιό και στους βυζαντινούς δεσπότες ως τους νεότερους Καραγκούνιδες, Βλάχους και Κατσακιόριδες… το Πέρασμα από το Δήμο Πύλης και τη «Μέγα Πόρτα» αποτελεί το πέρασμα από τους Μυκηναϊκούς χρόνους στη σύγχρονη εποχή, το μύθο και την ιστορία.
Οριοθετημένος στα νοτιοδυτικά του Νομού Τρικάλων, ο Δήμος Πύλης αποτελεί έναν αρμονικό «μύλο» ιστορίας, ηθών, εθίμων, άγριας και ήμερης φύσης, παραδοσιακής γαστρονομίας και εναλλακτικής ψυχαγωγίας, στοιχεία που παρέχονται απλόχερα στον επισκέπτη ανεξαρτήτου ταξιδιωτικού προφίλ και ιδιοσυγκρασίας.
Έχοντας μπροστά μας 43 κοινότητες ξεκινάμε από τα χωριά του κάμπου με τους μεγάλους οικισμούς και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, τα μνημεία Καραγκούνικης Κληρονομιάς «Κονάκι του Δερβέναγα» στην Πηγή και «Αρχοντικό Τζιουβάρα» στην Πύλη ανηφορίζουμε προς την Πιαλεία και το όρος Κόζιακα στις περιοχές όπου φημίζεται ότι ο Ασκληπιός σύλλεγε τα βότανά του μέσα από πλούσια ποικιλία μοναδικών ενδημικών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Συνεχίζοντας προς την γραφική Πύλη (έδρα του Δήμου), συναντάμε τον Αγ.Βησσαρίωνα με την Ι.Μ.Δούσικου και το γραφική Λαογραφική Συλλογή και φτάνουμε στην κοιλάδα του Πορταϊκού ποταμού, όπου ξαποστένουμε στην πόλη της Πύλης… Ήρθε η ώρα να εξυπηρετηθούμε σε υπηρεσίες και για τις προσωπικές μας ανάγκες, θα ψωνίσουμε πράγματα που θα διευκολύνουν την διαμονή μας στην περιοχή, θα κάνουμε βόλτα στην Πόρτα Παναγιά , θα θαυμάσουμε τα έξι διαφορετικής τεχνικής γεφύρια στο «Πάρκο των Γεφυριών», θα δούμε τον Νερόμυλο και το Μουσείο Υδροκίνησης και θα φτάσουμε να θαυμάσουμε το στολίδι και σύμβολο της περιοχής το Πέτρινο Γεφύρι του Αγ.Βησσαρίωνα ή Καμάρα.
Αφήνουμε τα «στενά» και ανηφορίζουμε προς τους ορεινούς όγκους των «Πινδέων» και των «Αιθήκων».
Άγρια ομορφιά από την πρώτη πλευρά με πλήθος χαράδων και φαραγγιών, το πανέμορφο Γεφύρι της Παλαιοκαρυάς (φώτο +++ ) με την παραδοσιακή νεροτριβή και τον πετρόμυλο με γαλλική πέτρα, οι ορμητικοί χείμαρροι και παραπόταμοι του Αώου και του Βαθυρεμιώτη, τα πανέμορφα Στουρναραίικα και η φημισμένη κυρίως για το φράγμα Μεσοχώρα, ως το ιστορικό Μυρόφυλλο με την Ι.Μ.Αγ.Γεωργίου, τα πανέμορφα χωριά της Νεράιδας και το Πάρκο Τζουμέρκων ως τα σύνορα με τον Ν.Άρτας…
Από την άλλη πλευρά ο Δήμος Αιθήκων με τους αρχαίους Αίθηκες να δίνουν παντού το παρόν, πανέμορφα, γραφικά και κυρίως ζωντανά χωριά που περιμένουν να φιλοξενήσουν και να ψυχαγωγήσουν τον επισκέπτη. Η πανέμορφη Ελάτη, ιδιαίτερα προσφιλής προορισμός ..++.. φαγητό – μονοπάτια – διαμονή. Οι Καλόγηροι με τα πλούσια έθιμα και τους ζεστούς κατοίκους και τον αρχαίο βασιλιά Εχένικο να «επιτηρεί» από την πλατεία του χωριού, τον παλιό μύλο και τα σπήλαια και το Βροντερό με τους ορεσίβιους κτηνοτρόφους του … Το ξακουστό για το χιονοδρομικό του Κέντρο και τις δραστηριότητες εναλλακτικού και φυσιολατρικού τουρισμού Περτούλι +++πανεπιστημιακό δάσος + Σαρακατσάνιδες και διαδρομές. Το Νεραϊδοχώρι +++ δικαίως το «χωριό των Νεράιδων», την νομαδική Πύρρα με τα άγνωστα σπήλαια και μνημεία, το Δροσοχώρι και το «Καμιάρι» με ορειβατικές διαδρομές και rafing για τους πιο απαιτητικούς και ψαγμένους επισκέπτες. Και τέλος στα σύνορα του Δήμου προς τον Ασπροπόταμο και τα «Τρία Ποτάμια» το Γαρδίκι με κατοίκους να αγναντεύουν περήφανα την Θεσσαλία και φυσικά την χαρακτηριστική Αθαμανία – γη των πολεμοχαρών Αθαμάνων, των παραδοσιακών μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς και την ψηλότερη κορυφή της περιοχής «Κακαρδίτσα».
 

Ακολουθεί σύντομη παρουσίαση κάθε κοινότητας, κατάλογος υπηρεσιών που θα διευκολύνουν την διαμονή σας, ενώ θα υπάρχει συνεχή ενημέρωση με τις εκδηλώσεις που θα υλοποιούνται από διάφορους τοπικούς φορείς.
Σας ευχόμαστε Καλή Διαμονή!

 

Δήμος Πύλης – Α.Τ.Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης