Πιαλεία

Η Πιαλεία βρίσκεται στα ριζά του Κόζιακα. Έχει υψόμετρο 120μ. και απέχει από τα Τρίκαλα 22χλμ. Ερείπια της Αρχαίας πόλης Πιαλείας βρίσκονται στις σημερινές τοποθεσίες «Παλαιόκαστρο», όπως και οι αρχαιότεροι συνοικισμοί «Φτελιά» και «Αλπίνα», στους οποίους φαίνεται ότι εγκαταστάθηκαν οι κάτοικοι της Πιαλείας, μετά την καταστροφή της πρώτης πόλης από τον Ρωμαίο στρατηγό Τίτο Φλαμινίνο το 198 π.Χ., καθώς και στη θέση «Νούλα».
Το τείχος της ακρόπολης στη θέση «Παλαιόκαστρο» χρονολογείται από τον 4 ο αιώνα π.Χ. Στην Πιαλεία έγιναν ανασκαφές το 1902 από τον αρχαιολόγο Π. Καστριώτη, ο οποίος έφερε στο φως σημαντικά ευρήματα. Γενικά μπορεί να πει κανείς ότι ολόκληρη η περιοχή της σημερινής Πιαλείας είναι ένας απέραντος αρχαιολογικός χώρος. Βρέθηκαν κατά καιρούς ανάγλυφες παραστάσεις ακολουθίας της Αρτέμιδος, νομίσματα Κλασσικής – Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής εποχής, αγγεία κ.λ.π. που μαρτυρούν τη φήμη της πανάρχαιας αυτής πόλης.
Σύμφωνα με μια άποψη η Πιαλεία ήταν η πατρίδα του Ασκληπιού, ενώ σύμφωνα με μια άλλη, την πιο πιθανή ο Ασκληπιός πήγαινε στον κοντινό Κόζιακα όπου μάζευε τα φαρμακευτικά βότανα, τα οποία αφού επεξεργαζόταν στα φαρμακοτριβεία της Πιαλείας, τα μετέφερε κατόπιν στο Ασκληπιείο της Τρίκκης. Η απέραντη θέα προς το Θεσσαλικό κάμπο αποτελεί ένα πίνακα που δεν περιγράφεται, μόνο βιώνεται. Ο πεζοπόρος έχει την αίσθηση ότι συνοδοιπορεί με τον Ασκληπιό που μαζεύει τα βότανά του στις πλαγιές του Κόζιακα.

Πληροφορίες Εγκατάστασης