Παράμερο

Το Παράμερο είναι ορεινό χωριό του νομού Τρικάλων χτισμένο σε υψόμετρο 1.040 μέτρων στις πλαγιές της νότιας Πίνδου και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς του νομού Τρικάλων.Πρόκειται για οικισμό της Βυζαντινής εποχής και για πρώτη φορά αναφέρεται σε έγγραφο του 1336 ως Βαρδάνι. Στην Τουρκική απογραφή του 1454/55 αναφέρεται ως Vantan.
Από εκεί και πέρα αναφέρεται ως Βαρδάρι.Η λέξη προσδιορίζει τα κρόταλα του νερόμυλου. Το Παράμερο ανήκει στον δήμο Πινδαίων και απέχει περίπου μία ώρα και ένα τέταρτο από τα Τρίκαλα δηλαδή περίπου 61 χλμ. Το χωριό είναι ιδιαίτερα προσβάσιμο καθότι ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος, και κατοικείται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες ενώ το χειμώνα ερημώνει καθώς οι κάτοικοί του κατεβαίνουν στα λεγόμενα χειμαδιά. Στην όμορφη πλατεία του χωριού γίνεται μεγάλο διήμερο πανηγύρι στην γιορτή της Αγίας Παρασκευής με παραδοσιακή ορχήστρα και χορό μέχρι πρωίας,ενώ έχει καθιερωθεί πλέον και το λεγόμενο καζάνι ανήμερα της Αγίας Παρασκευής,όπου διανέμεται δωρεάν φαγητό μετά την λειτουργία. Οι κάτοικοί του Παραμέρου είναι στην πλειονότητά τους κτηνοτρόφοι ενώ παράλληλα τους καλοκαιρινούς μήνες λαμβάνει χώρα καλλιέργια διαφόρων γεωργικών προιόντων με βιολογικές μεθόδους. Για τους λάτρεις της φύσης το Παράμερο αποτελεί μοναδικό προορισμό καθώς μπορούν να αναπτύξουν ποικίλες δραστηριότητες μέσα σε ένα περιβάλλον απαράμιλου φυσικού κάλλους.
Βρίσκεται σε υψόμετρο 1050 μ και απέχει 56 χλμ από τα Τρίκαλα. Πρόκειται για οικισμό της Βυζαντινής εποχής και για πρώτη φορά αναφέρεται σε έγγραφο του 1336 ως Βαρδάνι. Στην Τουρκική απογραφή του 1454/55 αναφέρεται ως Vantan. Από εκεί και πέρα αναφέρεται ως Βαρδάρι.
Η λέξη προσδιορίζει τα κρόταλα του νερόμυλου. Περιστοιχίζεται από το δάσος Νταλαμήτρου που είναι βιότοπος της αρκούδας και από τις κορυφές Φούρκα (1820μ) Όρνιο (1800μ) και Πυργάκι (1600μ). Από τη Φούρκα διακρίνεται η Άρτα και ο κάμπος των Τρικάλων. Η Φούρκα προσφέρεται για ορειβασία ενώ το δάσος Νταλαμήτρου για κυνήγι και ο Φουρνιώτης και Μποντούλας για ψάρεμα πέστροφας.

Πληροφορίες Εγκατάστασης