Νεράιδα

Στην καρδιά της ΝΔ Πίνδου, μετά την Πύλη και πέρα από την Γκρόπα, ο ταξιδιώτης γεύεται την απόκοσμη δροσιά και το χαρούμενο ξάφνιασμα από μια συστάδα χωριών που είναι διάσπαρτα στις ορεινές πλαγιές, ευλογημένα από τη φύση. Ο Αετός, το Αρματολικό, η Κορυφή, η Λαφίνα, η Νεράιδα και το Παχτούρι βρίσκονται σκαρφαλωμένα στους πρόποδες της Παχτουρνάτσας, του Απάτητου και της Κωστηλάτας,
μέσα σε καταπράσινα τοπία που ευωδιάζουν από τα μοσχομυρίσματα του ελάτου, της φτέρης , της οξιάς, του κέδρου και των σπάνιων αγριολούλουδων. Σύμβουλος της περιοχής είναι ο Αχελώος, ο θρυλικότερος και ο ομορφότερος ποταμός της Ελλάδος. Η Δ/νη Κοινότητα Νεράιδας κατοικείται από 993 άτομα που το καλοκαίρι υπερδιπλασιάζονται και έχει έκταση 58.888μ2. έδρα της Κοινότητας είναι η Νεράιδα.

Η Νεράιδα (1.050μ υψόμετρο) είναι το πιο ακριτικό χωριό του Νομού Τρικάλων, προς τα δυτικά σκαρφαλωμένο σε μια πλαγιά των Ανατ. Τζουμέρκων, πάνω από το ποτάμι Γρεβενίτη και σπάνια θέα προς τον Άσπρο (Αχελώο). Η ψηλότερη κορυφή των Τζουμέρκων, ο Κριάκουρας (υψ. 2.100μ) χωρίζει τη Θεσσαλία από την Ήπειρο. Χώροι με ιστορική σημασία που μπορεί κανείς να επισκεφτεί είναι: το Μοναστήρι της Αγ. Κυριακής, που ανήμερα της γιορτής της γίνεται τόπος χιλιάδων επισκεπτών , η πέτρινη εκκλησία του Αγ. Γεωργίου με παραδοσιακό δάπεδο, ο πλάτανος του Γλαβά που μίλησε ο Κοσμάς ο Αιτωλός, η πηγή Γλαβάς, το γεφύρι στον Γρεβενίτη. Πολιτιστική εκδήλωση το διήμερο πανηγύρι της Αγ. Παρασκευής (26-27 Ιουλίου), τη δεύτερη μέρα χορεύονται τα παραδοσιακά κάγκελα.

Πληροφορίες Εγκατάστασης