Κοτρώνι

Σε υψόμετρο 750 μ. στις πλαγιές του Κόζιακα , σε απόσταση 14χλμ. από την Πύλη,βρίσκεται το χωριό Κοτρώνι με πληθυσμό 520 περίπου κατοίκους. Σ’ αυτό υπάγεται ο οικισμός Λογγιές σε υψόμετρο 300μ. με πληθυσμό 140 κατοίκους.
Η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η κτηνοτροφία. Στην περιοχή υπάρχουν οι πηγές του Κόζιακα Κρανιά, Καγκέλια, και Μάνα, καθώς και οι κορυφές Αϊ Λιάς με υψόμετρο 1600μ.
Λεύκες και Παλιομάντρι με υψόμετρο 1500μ, απ’ όπου είναι ορατός όλος ο θεσσαλικός κάμπος. Στους βιότοπους Ομπράβα και Παλιομάντρι είναι πλούσια η πανίδα σε ζαρκάδια, λύκους, μπεκάτσες, πέρδικες κ.ά. Οικοδομήματα του προηγούμενου αιώνα (1860,1830) αποτελούν ιδιαίτερα δείγματα της αρχιτεκτονικής της περιοχής. Το χωριό πανηγυρίζει κατά την εορτή της Αγ. Παρασκευής (25-26-27/7) με τριήμερο γλέντι και ντόπια φαγητά και στις 7 & 8 Σεπτεμβρίου ( το Γενέσιον της Θεοτόκου) με γλέντι στην πλατεία του χωριού και ντόπιες γεύσεις. Ο οικισμός Λογγιές πανηγυρίζει στις 20-21 Μαΐου ( Αγ. Κων/νου και Ελένης).Εντυπωσιακή είναι η παραδοσιακή τελετή, τα πασχαλιόγιορτα, τη 2η ή 3η ημέρα του Πάσχα, στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία, κατά την οποία φωνητικό συγκρότημα ηλικιωμένων ανδρών και γυναικών του χωρίου, τραγουδούν παραδοσιακά τραγούδια που χορεύονται με ειδικούς χορούς. Στην περιοχή Κρανιά και Μπέη είναι χτισμένο καταφύγιο το οποίο πλησιάζει ο επισκέπτης με τα μονοπάτια μέσα από έλατα

Πληροφορίες Εγκατάστασης