Ελάτη

Η Ελάτη ή Τύρνα (παλαιά ονομασία εως το 1955) είναι ορεινό χωριό του Δήμου Πύλης και αποτελει εναν απο τους πλεον διασημους χειμερινους προορισμους της Ελλαδας. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα της οροσειράς της Πίνδου, σε απόσταση 32 χλμ από την πόλη των Τρικάλων και 13 χλμ από την Πύλη. Το χωριό είναι χτισμένo αμφιθεατρικά μέσα σε δάσος από έλατα, σε ύψος 920 μ., στο όρος Κόζιακας.
Αναφορές σχετικά με την χρονολογία ίδρυσης δεν υπάρχουν αλλά, σύμφωνα με την παράδοση, κατοικήθηκε λίγα χρόνια μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Αυτό μαρτυρούν και τα διάφορα Βυζαντινά ευρήματα.
Η σημερινή θέση του χωριού είναι νέα. Το χωριό, πριν το 1943, βρισκόταν δυτικότερα και προς το ποτάμι. Η γραφικότητα της Ελάτης, το υπέροχο κλίμα της, η μοναδική φιλοξενία των ντόπιων, η αξιόλογη ξενοδοχειακή υποδομή, οι υπαιθριες αγορές παραδοσιακων προιόντων αλλα και το πλήθος των παραδοσιακών ταβερνών , την καθιστούν έναν από τους πιο δημοφιλείς και κοσμοπολίτικους προορισμούς της Ελλάδας. Στις τοπικές ταβέρνες αξίζει να απολαύσει κανείς την τοπική κουζίνα που προσφέρει κυνήγι μαγειρευμένο με μοναδικό τρόπο και ντόπια φαγητά. Για να γνωρίσετε καλύτερα το χωριό, διαβείτε τα δρομάκια του, περάστε από την εκκλησία της « Κοίμησης της Θεοτόκου» για να θαυμάσετε το παλιό τέμπλο της που χρονολογείται από το 1822 και φιλοτεχνήθηκε από Ηπειρώτες ξυλογλύπτες. Στην τοπική αγορά της Ελάτης μπορείτε να προμηθευτείτε σπάνια είδη βοτάνων, τσαϊ του βουνού, ρίγανη, φλαμούρι, μόσχο, καθώς και σπιτικά λικέρ, μέλι, γλυκά του κουταλιού, τσίπουρο, παραδοσιακά ζυμαρικά, συνθέσεις αποξηραμένων φυτών.
Πίσω από την τοπική αγορά, ένα μικρό άλσος οπου βρίσκεται το γραφικό εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, ένα γήπεδο 5χ5 και ένας πανέμορφος παιδότοπος.

Πληροφορίες Εγκατάστασης