Δροσερό

Το Δροσερό, «Στεφανοσαίοι» σύμφωνα με την παλιά ονομασία απέχει από τα Τρίκαλα 6 χιλιόμετρα. Χαρακτηρίζεται από τον Πηνειό ποταμό, του οποίου τα πρανή είναι χώρος πορείας για αθλητές, βόλτα με ποδήλατο κ. α., καθώς και από το δάσος, που ήδη αποτελεί επισκέψιμο χώρο φυσιολατρικού τουρισμού για σχολεία και όχι μόνο.

Το όνομα Στεφανοσαίοι αναφέρεται για πρώτη φορά το 1688 στην πρόθεση 38 του Δουσίκου, φύλλο 26β. Το ίδιο όνομα αναφέ-ρεται (χωρίς χρονολογία) και στην πρόθεση 39 σε καταγραφές της περιόδου 1530 -1697. (Κ. Σπανός: Πρόθεση 38, πρόθεση 39 του Δουσίκου) Σε άλλες πηγές της Τουρκοκρατίας θα δούμε τα ονόματα Στεφανοσέοι, Στεφανοσέος, Στεφανωσέοι. (Κ. Σπανός: πρόθεση 37 του Δουσίκου φ68α, πρόθεση 421 του Μετεώρου, Θ. Νημάς: η εκπαίδευση στη δυτική Θεσσαλία κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας). Με τα στοιχεία αυτά απορρίπτεται η άποψη που είχαν οι παλαιότεροι κάτοικοι του χωριού ότι η ονομασία προέρχεται απ’ τον Παύλο Στεφάνοβικ που αγόρασε τον οικισμό απ’ τους Τούρκους, γιατί η αγορά πραγματοποιήθηκε το 1881. Στο βιβλίο «οι οικισμοί της βορειοδυτικής Θεσσαλίας κατά την Τουρκοκρατία» ο Βασ. Σπανός αναφέρει: «Όσον αφορά το τοπωνύμιο, θεωρούμε ότι είναι κυριωνύμιο, δηλαδή Στεφανοσαίοι είναι το χωριό του Στεφανούση, του βλαχόφωνου μάλλον Στεφάνου».
Διοίκηση: Το χωριό μας, με το ΦΕΚ 126/2 Απριλίου 1883 υπάγεται στο δήμο Πιαλίων, με έδρα την «Καρβουνολεπενίτσα». (Στο ΦΕΚ αναγράφεται δήμος Πιαλίων και όχι Πιαλείων). Ο πληθυσμός του ήταν τότε 110 κάτοικοι. Με το ΦΕΚ45/1886 η έδρα του δήμου μεταφέρεται στο «Βαρμπόπι». Ο Ευαγ. Στάθης στο βιβλίο του «Το Βαλτινό» αναφέρει ότι πρώτος δήμαρ-χος ήταν ο Παπά-ρας Γεώργιος «απ’ το Μπελέτσι».
Με το Βασιλικό διάταγμα της 29ης Αυγούστου 1912, το χωριό μας υπάγεται στην κοινότητα Μεγάλων Καλυβίων. Εκπρόσωπος του χωριού στο εξαμελές κοινοτικό συμβούλιο ήταν ο Ευάγγελος Νταλούκας Αναγνώστης. Από το 1914 μέχρι 17-11-1922 πρόεδρος της κοινότητος Μεγ. Καλυβίων ήταν ο Αθανάσιος Σπυρόπουλος.
Από 18-11-1922 μέχρι 14-11-23 πρόεδρος της κοινότητος Μεγ. Καλυβίων ήταν ο Νικόλαος Κωνσταντινόπουλος. Εκπρόσωπος του χωριού μας στο εξαμελές κοινοτικό συμβούλιο παραμένει ο Ευάγγελος Νταλούκας μέχρι τον αποχωρισμό που πραγματοποιήθηκε το τέλος του 1824. (Νικ. Χιώτης: Μεγάλα Καλύβια-Ο τόπος μας και ο κόσμος μας Β τόμος).
Με το Βασιλικό διάταγμα της 20ης Ιουνίου 1919, το χωριό μας αναγνωρίζεται ως Κοινότητα. Αποσπάται απ’ την κοινότητα Μεγ. Καλυβίων το 1925 με πρώτο πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Νταλούκα Με το νόμο 2537 (ΦΕΚ 244/97) το χωριό μας υπάγεται στο δήμο Γόμφων, με έδρα τη Λυγαριά και πρώτο δήμαρχο τον Παλλαντζά Νικόλαο. Με το νόμο 3852 (ΦΕΚ 87/2010) το χωριό μας υπάγεται στο δήμο Πύλης, με έδρα την Πύλη και πρώτο δήμαρχο τον Κουφογάζο Κων/νο.

Πηγή: Δ ρ ο σ ε ρ ό(παλαιά ονομασία Στεφανοσαίοι) Γράφει ο Παναγιώτης Κ. Νταλούκας (Αποσπάσματα απ’ το υπό έκδοση βιβλίο μου Δροσερό – Στεφανοσαίοι, απ’ το χθες στο σήμερα)

Πληροφορίες Εγκατάστασης