Δέση

Η απρόσμενη ομορφιά και η έκπληξη που μας επιφυλάσσει σε κάθε μας βήμα το τοπίο μας περιμένει στον επόμενο σταθμό, την Δέση, γαντζωμένη σε υψόμετρο 1070μ.Την Δέση ομορφαίνουν με τη χαρακτηριστική τους αρχιτεκτονική και κατασκευή τα πετρόκτιστα σπίτια. Στο παραδοσιακό σύνολο βάζουν τη σφραγίδα τους οι πετρόκτιστες βρύσες όπως και ο παραδοσιακός νερόμυλος.
Πολλές οι πηγές , οι ορμητικοί χείμαρροι και οι καταρράκτες που διασχίζουν το πανέμορφο τοπίο και με αφρώδες πέρασμά τους, σπάνε την απόλυτη ησυχία το χειμώνα και δροσίζουν το περιβάλλον το καλοκαίρι με τελικό προορισμό τον κοντινό Αχελώο.
Οι κοντινές κορυφογραμμές Αυγό, Χαμένο, Ξηροβούνι και Μεσοβούνι σε συνδυασμό με τα πυκνόφυτα δάση δημιουργούν ένα αλπικό τοπίο που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα αντίστοιχα της Ευρώπης. Στο χωριό Δέση σχηματίζονται δύο καταρράκτες στη θέση Κρεμαστή.Ο πρώτος με ύψος 100μ είναι ο μεγαλύτερος που συναντάμε στην Πίνδο και ο δεύτερος με ύψος 30μ που είναι και ο μικρότερος. Μπορείτε να πάτε εκεί με δύο τρόπους. Είτε μέσα απο το χωριό ακολουθώτας το μονοπάτι απο την πλατεία είτε λίγο πριν φτάσετε στο χωριό ακολουθώντας τον χωματόδρομο που ανεβαίνει πάνω στο δεξί σας

Πληροφορίες Εγκατάστασης